Biserica Ortodoxă îi cinstește mâine, pe 11 decembrie, pe Sfinții Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou Stâlpnicul. Denumirea de Stâlpnic vine de la asceții care au trăit izolați de lume, într-un loc strâmt fără acoperiș. Mâncarea acestor persoane era doar cea pe care o primeau pe frânghii de la oamenii mărinimoși.
Calendar ortodox pentru ziua de miercuri, 11 decembrie 2019
Calendarul ortodox îl pomenește miercuri, pe 11 decembrie, pe Sfântul Daniil Stâlpnicul care s-a născut din părinți creștini în satul Vitaria din Mesopotamia. Daniil a fost unicul copil al părinților săi, iar aceștia i-au dăruit încă din copilărie tot ce și-a dorit.
La vârsta de numai 12 ani Daniil a îmbrățișat viața monahală și a primit binecuvântarea Sfântului Simeon Stâlpnicul. După o vreme Daniil a părăsit mănăstirea și a plecat să trăiască într-un templu părăsit de la țărmul Mării Negre.
Până la moartea sa Sfântul Daniil a stat pe un stâlp unde a îndurat arșiță, frig și atacurile demonilor. Un număr mare de ucenici s-a adunat în jurul stâlpului, iar Daniil i-a povățuit prin pilda vieții lui și prin cuvânt. Totodată, Daniil și-a prorocit ziua morții, iar în această zi deasupra stâlpului au apărut mai mulți îngeri, apostoli și mucenici.
Mâine este pomenit și Sfântul Luca cel Nou Stâlpnicul
Biserica Ortodoxă îl mai pomenește mâine, 11 decembrie, și pe Sfântul Luca cel Nou Stâlpnicul care a trăit în vremea împăratului Constantin Porfirogenetul, în secolul al X-lea. Sfântul Luca a locuit în Constantinopol și a luptat în rândurile armatei bizantinei.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Ca soldat Luca cel Nou a purtat un război împotriva bulgarilor, moment în care a fost martor în fața morții nemiloase a mii de oameni. Și atunci Sfântul Luca și-a dat seama că are o chemare către Domnul.
După ce a scăpat din război nevătămat s-a făcut monarh. A trăit pe un stâlp de lângă Calcedon vreme de 45 de ani, timp în care și-a curățat inima de toate gândurile și patimile trupești și sufletești.
Tot mâine, credincioșii din lumea întreagă, îi mai pomenesc pe Sfinții Mucenici Achepsie și Aitala, Sfântul Mucenic Mirax, Sfântul Mucenic Varsava, Sfânții Mucenici Terentie, Vichentie, Emilian, Sfânta Muceniță Vevea și pe Cuviosul Leontie din Ahaia.
Următoarea zi, pe 12 decembrie, Biserica Ortodoxă, îl pomenește pe Sfântul Spiridon al Trimitundei care a fost pastor la oi, dar după moartea soției sale s-a dedicat vieții monahale.