Calendar ortodox pentru marți, 10 decembrie 2019. Este pomenit Sfântul Mina

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
09/12/2019, 16:41
Calendar ortodox pentru marți, 10 decembrie 2019. Este pomenit Sfântul Mina
Sfântul Mina este pomenit mâine de Biserica Ortodoxă. Sursa foto: kanald.ro

În calendarul ortodox de marți, 10 decembrie 2019, sunt pomeniți Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, iar dintre aceștia, cel mai important pentru comunitatea ortodoxă este Sfântul Mina.

Calendar ortodox 10 decembrie: Cine a fost Sfântul Mina

Tot pe 10 sunt amintiți de către Biserica Ortodoxă și Sfântul Ghemel, Mucenicul Teotecn, Sfânta Eugenia, Sfântul Marian sau Sfântul Toma Defurchinu.

Sfinții Mina, Ermoghen și Eugraf au trăit în secolele III și IV, în mare parte la Atena, acolo unde s-au și născut, de fapt.

Rugăciunea către Sfântul Mina

Au locuit apoi în Bizanț, unde se aflau în slujba Împăratului Maximilian. Cel mai cunoscut dintre ei, cinstit de comunitatea creștin-ortodoxă din țara noastră este Mina, cel care a fost considerat un mare învățător pentru acele vremuri.

Sfântul Mina a restabilit ordinea în mai multe orașe, printre care Alexandria, iar unul din cele mai importante roluri a fost să aibă grijă de creștinii care erau asupriți, căci în acea perioadă era o adevărată prigoană împotriva credincioșilor.

Împăratul Maximilian îl trimisese pe Ermoghen să îl facă pe Mina să renunțe la dreapta credință. Acesta a mers la Sfântul Mina și l-a dus cu picioarele și limba tăiate în fața judecătorului.

A fost întemnițat, iar Mina se vindecase apoi într-un mod cu totul miraculos. Ermoghen văzând asta, s-a convertit și el la creștinism, iar cel care l-a botezat a fost chiar Sfântul Mina, scrie creștinortodox.ro.

„Cu înfrânarea omorând pornirile şi îndemnurile cele arzătoare ale patimilor, ucenicii lui Hristos au luat harul de a alunga urmările bolilor celor neputincioşi şi a face minuni, atât în viaţă, cât şi după moarte. Minune uimitoare cu adevărat! Că oase goale izvorăsc tămăduiri. Slavă Ţie, Singurului Dumnezeu şi Ziditorului”, este o parte a rugăciunii pe care o poți spune mâine.

„Ca nişte stele strălucitoare aţi împuţinat în chip desăvârşit noaptea credinţei în idoli şi aţi luminat inimile credincioşilor cu lumina cunoştinţei de Dumnezeu şi i-aţi arătat vase cinstite ale Duhului. Pentru aceasta lăudăm sfântă pomenirea voastră, mucenicilor preamăriţi”, este continuarea rugăciunii.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×