Calendar ortodox, luni, 5 august. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, născut în țara noastră

Catalin Nae    Alexa Serdan   
în Stiri mondene
04/08/2019, 15:45
Calendar ortodox, luni, 5 august. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, născut în țara noastră
Biserica Ortodoxă îl sărbătorește luni, 5 august pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Sursa foto: roncea.ro

Credincioșii din lumea întreagă îl sărbătoresc luni, 5 august pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul care s-a născut într-o comună din țara noastră. Acest sfânt a primit la botez numele Ilie și s-a născut pe 23 iulie 1913, în comuna Crăiniceni din județul Botoșani. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a rămas orfan de mic copil și a fost crescut de bunică.

Calendar ortodox, luni, 5 august. Viața Sfântului Ioan Iacob Hozevitul

Biserica Ortodoxă îl cinstește în prima zi a săptămânii luni, pe 5 august pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, sfântul de origine română născut în comuna Crăiniceni din județul Botoșani. Ilie, așa cum a primit numele la botez a făcut primii ani de școală în satul natal, iar apoi a urmat cursurile de gimnaziu la Lipcani, Hotin și liceul l-a urmat la Cozmeni-Cernăuți. Starețul Nicodim Munteanu l-a primit cu brațele deschide în viața monahală.

Ilie a efectuat stagiul militar și apoi a devenit bibliotecar la Mănăstirea Neamț. Ulterior, a predat la seminarul de la mănăstire cursuri de literatura română. În 8 aprilie 1936 a venit un nou stareț la Mănăstirea Neamț. Arhimandritul Valerie Moglan care avea să devină mai târziu arhiereu vicar la Iași l-a tuns pe Ilie în monarhism și a primit un nou nume, Ioan. Cel care i-a fost naș și părinte duhovnicesc a fost ieromonarhul Ioachim Spătarul, egumenul schitului Pocrov.

Tânărul monarh Ioan a plecat spre Țara Sfântă în noiembrie 1936. După ce a luat alți doi călugări și a primit aprobarea mitropolitului Nicodim, Ioan a mers doi ani în pustiu până a ajuns la Mănăstirea ”Sfântul Sava”. Aici a stat timp de 8 ani, iar în 1947 a fost hirotonisit preot în Biserica Sfântului Mormânt. Totodată, Ioan a fost numit egumen la Schitul românesc din Valea Iordanului care purta hramul ”Sfântului Ioan Botezătorul”. Ioan a condus acest schit până în anul 1952.

Cuviosul Ioan Iacob Hovezitul a primit la botez numele de Ilie
Catedrala Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, Neamț. Sursa foto: doxologia.ro

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul s-a retras într-o peșteră

Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul și ucenicul său Ioanichie au intrat în anul 1952 în obștea Mănăstirii Sfântului Gheorghe Hovezitul din Pustiul Hozevei. Vara următoare s-a retras într-o peșteră care purta numele de Chilia Sfânta Ana unde și-a petrecut ultimii ani din viață. Aici, în această peșteră Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a trecut prin multe încercări și a dus o viață aspră. A trecut la cele veșnice la vârsta de 47 de ani, pe 5 august 1960.

Trupul Cuviosului Ioan Iacob Hozevitul a stat timp de 20 de ani în peștera Sfânta Ana. O tradiție locală spune că în luna august 1980 conducerea mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul au deschis peștera și au luat osemintele Cuviosului pe care le-au dus în gropnița de obște. După alte două decenii s-a constatat cu uimire că trupul său nu a putrezit, iar Sfântul Sinod al Bisericii noastre a luat decizia să-l canonizeze fiind prăznuit în calendarul ortodox pe 5 august.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×