Biserica Ortodoxă îi cinstește duminică, pe 4 august pe Sfinții șapte frați din Efes. Este vorba de ostașii care au trăit în perioada împăratului Deciu (249-251): Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan și Constantin. Tot duminică creștinii ortodocși sărbătoresc și vindecarea a doi orbi și un mut în Capernaum.
Calendar ortodox duminică, 4 august. Sfinții șapte frați din Efes
Calendarul ortodox îi sărbătorește duminică pe cei șapte frați din Efes care au trăit în vremea împăratului Deciu (249-251). Cei șapte frați: Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan și Constantin au fost ostași, au refuzat să participe la un festival păgân și s-au rugat ca toți creștinii care au fost torturați pentru credința lor în Dumnezeu să fie mântuiți. În momentul în care cei șapte frați au fost acuzați înaintea împăratului s-au ascuns într-o peșteră. Împăratul a aflat unde s-au ascuns frații și a poruncit să zidească intrarea în peșteră ca aceștia să moară prin sufocare sau înfometare.
Doi creștini, Teodor și Rufin au scris pe două table de plumb despre viața celor șapte frați și le-au pus lângă pietrele ce astupau peșterea. Dumnezeu a văzut purtarea acestora și a adus somn asupra celor șapte tineri, somn care a durat circa 200 de ani. Mai târziu împăratul Teodosie s-a rugat la Dumnezeu după ce s-a iscat o dispută despre învierea morților. Drept răspuns niște păstori au luat piatra zidită în fața peșterei unde erau adormiți cei șapte frați, moment în care Sfinții s-au trezit după somnul de sute de ani. Această minune a întărit credința oamenilor în înviere.
Nu se cunoaște numărul anilor petrecuți în peșteră de Sfinții șapte frați din Efes
Unul dintre frați, Iamvlih a mers în cetate să cumpere pâine cu bani pe care îi avea încă de pe vremea domniei lui Deciu. Sfântul Iamvlih nu cunoștea orașul, dar a rămas uimit când a văzut la toate porțile și ușile semnul Sfintei Cruci. Ulterior, după o săptămână de la trezirea celor șapte sfinți împăratul Teodosie a venit la Efes și s-a închinat la aceștia.
Sfântul Iamvlih s-a minunat și când a auzit de la un episcop că împăratul Deciu a fost în anii de demult și căzând cu faţa la pământ, a zis: „Rogu-mă vouă, domnii mei, spuneţi-mi ceea ce vă voi întreba pe voi, iar eu pe toate le voi spune vouă de bună voie: Oare Deciu este împărat în cetatea aceasta şi este viu sau nu?” Episcopul a mers cu Sfântul Iamvlih la peștera din muntele Ohlon, iar cei șapte frați au fost din nou adormiți în peșteră așteptând Invierea de Obște.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Istoricii nu se potrivit să stabilească câți ani au stat închiși în peșteră cei șapte frați. Prologul, Hronograful şi Sinaxarul lunilor spun de 172 ani, dar Gheorghe cel numit Chedrinos, scriitorul de istorii al Constantinopolului este de părere că sfinții au fost adormiți timp de 170 de ani și au înviat în anul 23 al împărăţiei lui Teodosie.