Calendar ortodox, 3 august. Sunt prăznuiți Cuvioșii Isaachie, Dalmat și Faust

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
02/08/2019, 16:33
Calendar ortodox, 3 august. Sunt prăznuiți Cuvioșii Isaachie, Dalmat și Faust GALERIE FOTO
Calendar ortodox 3 august

Calendarul ortodox îi prăznuiește pe data de 3 august pe Cuvioșii Isaachie, Dalmat și Faust. Cuviosul Dalmat a trăit pe timpul împăratului Teodosie cel Mare, în cea de-a doua jumătate a secolului al IV-lea. A fost ostaș și a luptat pentru împărat, dar era și un creștin desăvârșit.

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 3 august pe Cuvioșii Isaachie, Dalmat și Faust

Dalmat era căsătorit și avea mai mulți copii, însă la un moment dat și-a părăsit familia și a plecat. A luat cu el doar pe fiul său Faust și au mers la Preacuviosul Isaachie pentru a se călugări. Cuviosul Isaachie trăia în pustietate și în liniște, încă de când avea o vârstă foarte fragedă. Acesta era recunoscut pentru faptele sale bune pe care le-a făcut.

Potrivit scrierilor bisericești se spune că odată, Isaachie mersese la împăratul Valent, căruia îi spuse să deschidă bisericile ortodocsilor pentru a putea ieși victorios în război. Împăratul nu l-a ascultat pe Isaachie, ba mai mult, i-a promis că îl va schiungiui atunci când se va întoarce. Cu toate acestea, Isaachie îi spune împăratului că nu se va mai întoarce de la război și a avut dreptate. Împăratul și-a pierdut viața în război.

Calendar ortodox 3 august
Calendar ortodox 3 august

Dalmat a petrecut mult timp în pustietate

Înainte de a se trece în neființă, cuviosul Isaachie îl face egumen al mănăstirii pe Dalmat, care pe atunci era patriarh al Constantinopolului Sfantul Atic.

Dalmat petrecu mult timp în pustnicie, fără hrana timp de patruzeci de zile, se dovedi a fi vrednit în fața tuturor celor care s-au adunat în Efes, la cel de-al treilea Sinod ecumenic, și este făcut arhimandrit. Dându-și liniștit sufletul în mâinile Domnului, este îngropat în manastirea acestuia.

Tot pe data de 3 august, Biserica Ortodoxă o mai prăznuiește și pe Sf. Salomeea Mironosita și pe Sf. Cuv. Teodora din Tesalonic.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×