Calendar ortodox, luni, 29 iulie. Sfântul Mucenic Calinic

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
28/07/2019, 19:00
Calendar ortodox, luni, 29 iulie. Sfântul Mucenic Calinic
Credincioșii îl pomesc luni, 29 iulie pe Sfântul Mucenic Calinic. Sursa foto: doxologia.ro

Biserica Ortodoxă îl cinstește luni, pe 29 iulie pe Sfântul Mucenic Calinic născut în Cilicia. Sfântul Mucenic Calinic a murit ca majoritatea sfinților în chinuri groaznice pentru că nu a vrut să renunțe la credința sa în Hristos.

Calendar ortodox, luni, 29 iulie. Viața Sfântul Mucenic Calinic

Sfântul Mucenic Calinic s-a născut în Cilicia, iar în anul 290 a fost arestat de pâgâni. Se afla în cetatea Ancira din Galatia când a fost dus în fața dregătorului Sacerdon. Sfântul Mucenic Calinic nu a vrut să lepede credința în Isus Hristos și a trecut prin chinuri groaznice: în picioare i-au fost bătute cuie și a fost aruncat în foc. „Mie dorit îmi este a suferi pentru Domnul meu, precum îi este pâinea celui flămând”, spunea Sfântul Mucenic Calinic.

Păgânii i-au pus în picioare încălțări de fier care avea cuie în interior, apoi Sfântul Mucenic Calinic a fost fugărit de persecutori prin cetatea Gangra. Dar Sfântul Mucenic Calinic umbla ca și cum nu simțea nicio durere și cânta psalmul lui David: „Așteptând, am așteptat Domnul și a căutat la mine și a auzit rugăciunea mea. Și m-a scos din groapa patimilor și din tina noroiului și a pus pe piatră picioarele mele și a îndreptat pașii mei”. 

În drumul spre execuție Sfântului Calinic i s-a făcut sete, dar nu a primit apă de la călăi. Așa că Sfântul Mucenic a început să se roage și Dumnezeu i-a dăruit apă dintr-o stâncă. Din izvorul acela, făcut cu ajutorul rugăciunilor mucenicului, izorăște apă și la ora actuală, spre pomenirea minunii lui Dumnezeu. Sfântul Mucenic Calinic a fost aruncat în foc, acolo fiind locul unde și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Trupul Sfântul Mucenic Calinic a rămas intact nefiind ars de flăcări.

Calendar creștin ortodox luni, 29 iulie
Credincioșii îl cinstesc luni pe Sfântul Mucenic Calinic. Sursa foto: basilica.ro

Troparul Sfântului Mucenic Calinic, glasul al 4-lea:

Mucenicul Tău, Doamne, Calinic, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot în data de 29 iulie, luni Biserica Ortodoxă îi pomenește și pe : Sfântul Mucenic Mamant, Sfântul Mucenic Vasilisc, Sfânta Muceniță Teodota, împreună cu fiii săi, Sfântul Constantin, patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan ostașul, Sfântul Mucenic Eustatie din Mtskheta, Sfinții Mucenici Veniamin și Virie și Binecredinciosul împărat Teodosie cel Tânăr.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×