Calendar ortodox, duminică, 28 iulie. Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena

Catalin Nae    Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
27/07/2019, 16:00
Calendar ortodox, duminică, 28 iulie. Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena
Duminică, 28 iulie îi cinstim pe Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Sursa foto: manastireasuruceni.md

Creștinii ortodocși sărbătoresc în ziua de duminică, 28 iulie patru sfinți. Este vorba de Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena. Tot duminică Biserica Ortodoxă sărbătorește vindecarea slăbănogului din Capernaum.

Cine sunt Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena

Biserica Ortodoxă i-a așezat la loc pe cinste pe cei patru sfinți pe care îi sărbătorim duminica aceasta. Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena fac parte din primii șapte diaconi ai Bisericii și au fost hirotonisiți la treapta de diacon conform Faptelor Apostolilor.

Prohor a fost episcop în Nicomidia și pentru o perioadă l-a însoțit pe Sfântul Apostol Ioan în insula Patmos. Nicanor a primit ucenicia în ziua în care Sfântul Ștefan a fost ucis cu pietre. Timon a fost episcop într-o cetate din Arabia, numită Bastonia. Tradiția spune că a murit aici fiind răstignit pe cruce. Parmena a trăit în Macedonia, murind ca ucenic la sfârșitul domniei împăratului Traian (98-117).

Ceilalți trei diaconi sunt Ștefan, Nicolae și Filip. Sfântul Ștefan este sărbătorit imediat după Crăciun, mai exact pe 27 decembrie, Sfântul Filip este cinstit de creștini în ziua de 11 octombrie. Singurul diacon care nu este pomenit de Biserică este Nicolae pentru că a căzut în erezie.

Care sunt sfinții pe care îi cinstim duminica aceasta
Isus Hristos a vindecat un om paralizat care a coborât în fața lui prin acoperișul casei. Sursa foto: credinta-ortodoxa.com

Vindecarea slăbănogului din Capernaum

Vindecarea slăbănogului din Capernaum este una dintre minunile înfăptuite de Isus Hristos. Această minune este consemnată în Evanghelia după Matei, în cea după Marcu, precum și în cea după Luca. În toate cele trei Evanghelii sinoptice această minune este urmată de Chemarea lui Matei. Biblia spune că locuitorii din Capernaum știau de venirea lui Isus și s-au adunat în număr mare să asculte predica. Apoi patru bărbați au adus un om paralizat, un slăbănog, coborându-l pe acest bărbat chiar în fața lui Hristos printr-o spărtură din acoperiș.

Isus Hristos a văzut credința celor patru bărbați și i-a spus slăbănogului: „Fiule, iertate sunt păcatele tale!” Cărturarii credeau că doar Dumnezeu poate să ierte păcatele oamenilor, iar Isus citindu-le gândurile le-a spus: De ce gândiți astfel? Ce este mai ușor a spune acestui slăbănog: Iertate-ți sunt păcatele sau Ridică-te, ia-ți patul tău și umblă? Dar vreau să știți că Fiul Omului are putere pe pământ să ierte păcatele.”

Isus Hristos i-a mai spus slăbănogului: „Îți spun ție, ridică-te, ia-ți patul tău și mergi la casa ta.” Slăbănogul s-a ridicat imediat, și-a luat patul și a ieșit în văzul tuturor. Toți cei de acolo au fost cuprinși de uimire și i-au adus slavă lui Dumnezeu, zicând: „Nu am văzut niciodată așa ceva!”

Duminică mai are loc pomenirea Sfântului Mucenic Eustatie din Ancira, Sfântului Mucenic Acachie cel Nou, Sfintei Mucenițe Drosis, Cuvioasei Irina din Capadocia și a Cuviosului Pavel, întemeietorul Mănăstirii Xiropotamu, din Sfântul Munte Athos.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×