Calendar ortodox vineri, 26 iulie 2019. Este pomenit Cuviosul Ioanichie cel nou de la Muscel

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
25/07/2019, 16:55
Calendar ortodox vineri, 26 iulie 2019. Este pomenit Cuviosul Ioanichie cel nou de la Muscel
Calendar ortodox 26 iulie 2019. Sursa foto: doxologia.ro

În calendarul ortodox de vineri, 26 iulie 2019, Biserica îl pomenește pe Cuviosul Ioanichie cel nou de la Muscel . De asemenea, mai sunt pomeniți și Sfânta Muceniță Paraschevi din Roma, Cuvioasa Oreozila, Cuviosul Ignatie Stironitul, Mucenicul Apion, Sfântul Moise Ungurul, Iacob din Alaska și Mucenița Ierusalima.

Calendar ortodox vineri, 26 iulie 2019: Cine a fost Sfântul Ioanichie de la Muscel

Sfântul Ioanichie cel nou este una din fețele luminate ale românilor pe care Biserica Ortodoxă a trecut-o într-o zi de cinste în calendar. Acesta a fost unul din cei mai mari sihaștri de la noi. A trăit în primele decenii ale secolului al XVII-lea, conform creștinortodox.ro, și și-a făcut în mare parte viața pe Valea Chiliilor (județul Dâmbovița).

A stat aproape 38 de ani într-o peșteră unde s-a nevoit cu ce a avut, dar cea mai puternică dintre toate darurile lui, care l-au ținut în viață, a fost dragostea oarbă, credința în Dumnezeu. Sfântul Ioanichie cel nou de la Muscel a lăsat moștenire biserica rupestră de pe Masivul Cetățuia din Valea Chiliilor.

calendar ortodox 26 iulie
Moaștele Sfântului au fost deshumate în anul 1990. Sursa foto: sfintisiicoane.wordpress.com

Rugăciunea către Ioanichie cel nou Schimonahul

Sfântul Ioanichie a murit în anul 1638, însă moaștele i-au fost descoperite 300 de ani mai târziu, în 1944. Cel care i-a descoperit oasele a fost părintele Pimen Bărbierul, egumenul Schitului Cetățuia Negru Vodă. Moaștele Sfântului Ioanichie au fost reînhumate din cauza dictaturii comuniste atee, dar în 1990 au fost deshumate, imediat după căderea regimului.

Acest mare sfânt român mai este cunoscut și sub numele Sfântul Ioanichie cel nou Schimonahul. Despre el se spune că este ocrotitorul Carpaților. Turiștii care se aventurează în munți pot spune o rugăciune către acesta pentru a fi feriți de rele. Iată, mai jos, rugăciunea către Sfântul Ioanichie cel nou.

„Sfinte al lui Dumnezeu, Ioanichie, ne rugăm ție ca cel ce ești mijlocitor înaintea Tatălui Ceresc, să ne întărești în dreapta credință, să fim plini de dragoste față de aproapele, să avem în casele noastre binecuvantarea lui Dumnezeu, spor în cele ale noastre, pace și înțelegere. Ție ne rugăm ca fiii noștri să fie înțelepți, cu dragoste față de părinți, ascultători și sprijin în bătrânețele noastre”, este o parte a rugăciunii către Ioanichie de la Muscel.

„Tu, cel ce ai fost sfătuitor al Domnitorilor Țării Românești, să ne dai sfat și ajutor în vreme de ispită, de necaz și boală. Așa cum pe alțtii i-ai tămăduit, cu harul ce-l ai de la Dumnezeu, așa tămăduiește-ne și pe noi de neputințe. În vreme de primejdie ne întărește și ne apără. Tu, cel ce ai cinstit pe Maica Domnului, apară dimpreună cu Dânsa și casele, familiile, rudeniile, prietenii și cunoscuții noștri. Minunile tale să le arăți și peste noi așa cum ai făcut de veacuri cu cei ce s-au rugat ție”, este continuarea rugăciunii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×