Calendar Ortodox, 25 iulie. Marea sărbătoare a adormirii Sfintei Ana

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
24/07/2019, 15:34
Calendar Ortodox, 25 iulie. Marea sărbătoare a adormirii Sfintei Ana GALERIE FOTO
Adormirea Sfintei Ana se sărbătorește pe 25 iulie. Sursa foto - facebook

În calendarul ortodox din 25 iulie avem parte de o sărbătoare importantă. Astfel, Biserica prăznuiește Adormirea Sfintei Ana, mamă Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Trebuie să știți că  Sfânta Ana a devenit bunica Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Aceasta se trăgea din neamul lui Levi și este cel mai mic copil al Preotului Matan și al soției acestuia Măria.

Calendar Ortodox, 25 iulie

Celelalte două fete se numeau Măria și Sovi. Măria s-a căsătorit la Betleem și a născut-o pe Salomi, în timp ce Sovi s-a căsătorit și ea la Betleem și a dat naștere unei fete pe nume Elisabeta, nimeni alta decât mamă a Sfântului Ioan Botezătorul. Ana l-a luat de soț pe Ioachim din Galileia și a dat naștere Maicii Domnului, Prea Sfântei Fecioare Măria, Născătoarei de Dumnezeu Fecioară. Practic, se poate constata că Elisabeta, Salomea și Maica Domnului erau verișoare, iar Mântuitorul era verișor de gradul doi cu Sfântul Ioan Botezătorul.

Sfânta Ana i-a dat naștere Maicii Domnului, fecioară pe care Dumnezeu o alesese ca fiind cea mai sfântă din neamul omenesc și singura femeie vrednică și curată a vremii care să îi dea naștere Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Pe când Măria a împlinit vârstă de trei ani, Ana o duce la Templu și o oferă în slujbă Domnului, în timp ce Sfânta Ana își va petrece restul vieții în post și rugăciune.

Calendar Ortodox, 25 iulie. Adormirea Sfintei Ana
De Adormirea sfintei Ana nu se spală până la ora 12.00. Sursa foto – facebook

Ce este strict interzis de Adormirea Sfintei Ana

Mai mult decât atât, Ana face fapte bune bune celor nevoiași, așteptând clipa în care ceea ce promisese Dumnezeu se va adeveri. La vârstă de 69 de ani trece în neființă și Dumnezeu o ia alături de el în Ceruri. Conform Tradiției Bisericești, Fecioară Măria își pierduse ambii părinți încă de când avea doar 11 ani și era la Templu. Trebuie știut că preoții o pomenesc în bisericii pe Sfânta Ana, iar creștinii, deși nu țin cu rânduială această sărbătoare, respectă în anumite zone tradiții și obiceiuri. FANATIK îți spune ce nu ai voie să faci în această zi.

Nu ai voie să lenevești ori să te culci devreme căci oamenii puturoși nu vor avea noroc în față lui Dumnezeu. De asemenea, dacă ești solicitat într-o muncă mai dificilă, nu spune nu din prima fără să încerci să te apuci de treabă. ATENȚIE! Ai voie să speli haine dar numai după oră 12, după terminarea slujbei din biserică. Nu uita să dai de pomană alimente celor sărmani. Pentru că este o zi care amintește de adormirea mamei celei mai sfinte dintre sfinți, astăzi ne amintim și de cei trecuți în neființă din familie. Aprinde o lumânare pentru ei și spune o rugăciune. În anumite zone din Ardeal, bunicii sau cei bătrâni ung frunțile copiilor cu apa sfințită făcând semnul sfintei cruci.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×