Calendar ortodox 27 iulie: Sfântul Pantelimon. Ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
26/07/2019, 18:28
Calendar ortodox 27 iulie: Sfântul Pantelimon. Ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare
Pe 27 iulie, credincioșii săvârșesc pomenirea Sfântului Pantelimon. Sursa foto: a1.ro

27 iulie este o zi foarte importantă pentru credincioșii din toată țara, întrucât astăzi îl prăznuim pe Sfântul Pantelimon, mucenic și mare tămăduitor. Legenda spune că acesta a reușit să vindece o persoană nevăzătoare, grație harului său divin, dedicându-și întreaga viață celor aflați în nevoie, propovăduind totodată cuvântul Domnului.

Ce nu este bine să faci în ziua Sfântului Pantelimon

Ca majoritatea sărbătorilor creștine, nici ziua Sfântului Pantelimon nu duce lipsă de tradiții, obiceiuri și superstiții pe care oamenii au grijă să le respecte cu sfințenie. Spre exemplu, se consideră că astăzi cerbul iese din apă, iar aceasta începe brusc să se răcească, în timp ce frunza teiului se întoarce pe dos, semn că vara lasă loc iernii. În plus, potrivit tradiției, porumbul și dovleceii nu trebuie să lipsească din meniul acestei zile, pentru a întâmpina vremea rece cu mai multă energie și vigoare.

În ceea ce privește lucrurile pe care nu ai voie să le faci pe 27 iulie, trebuie să știi că oamenii care lucrează astăzi riscă să se îmbolnăvească de ciumă, dar și să întâmpine grave pagube de familie. Totodată, credincioșii împart fructe, pentru ca acestea să nu fie viermănoase în anul care vine.

Sfântul mucenic și tămăduitor Pantelimon este sărbătorit pe 27 iulie. Sursa foto: romaniatv.net
Sfântul mucenic și tămăduitor Pantelimon este sărbătorit pe 27 iulie. Sursa foto: romaniatv.net

Cine a fost Sfântul Pantelimon

Pe vremea împărăţiei păgânului Maximian, cumplitul muncitor al creştinilor, toată lumea era acoperită cu întunericul păgânătăţii închinării la idoli. Atunci s-a făcut mare prigonire pretutindeni asupra celor ce credeau în Hristos. Deci mulţi mărturisitori ai preasfântului nume al lui Iisus Hristos au fost ucişi. Intre aceştia a pătimit pentru Hristos şi Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, din cetatea Nicomidiei, care se află în părţile Bitiniei. Acest slăvit între mucenici şi răbdător de chinuri al lui Hristos, s-a născut în cetatea Nicomidiei, din tată de neam bun, cinstit şi bogat, cu numele Evstorghie şi din maica sa, Euvula.

Tatăl său era cu credinţa păgân, sârguindu-se cu căldură la închinarea idolilor, iar maica sa era creştină, învăţând de la strămoşii săi sfânta credinţă şi slujind cu osârdie lui Hristos. Deci, fiind ei însoţiţi cu trupurile, erau despărţiţi cu duhul, el jertfind mincinoşilor zei, iar ea aducând jertfe de laudă adevăratului Dumnezeu. Şi născând acest prunc, despre care ne este cuvântul, l-au numit pe el Pantoleon, care se tâlcuieşte „cu totul leu”, ca cel ce avea să fie cu bărbăţia asemenea cu leul, însă mai pe urmă a fost numit Pantelimon, adică „întru tot milostiv”, pentru că tuturor s-a arătat că este milostiv, când tămăduia pe cei bolnavi fără de plată, iar pe cei săraci îi miluia, împărţind cu dărnicie averile părinteşti celor ce aveau trebuinţă”, se arată în calendarul creștin-ortodox.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×