Calendar ortodox: joi, 23 ianuarie 2020. Sunt cinstiți Sfântul Clement de Ancira și Sfântul Paulin de Nolla

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
22/01/2020, 17:00
Calendar ortodox: joi, 23 ianuarie 2020. Sunt cinstiți Sfântul Clement de Ancira și Sfântul Paulin de Nolla
Calendar ortodox pentru ziua de joi, 23 ianuarie 2020. Sursa foto: doxologia.ro

Creștinii ortodocși pomenesc în ziua de joi, 23 ianuarie 2020, doi sfinți: Clement de Ancira care a trăit în vremea împăratului Valerian (253-259) și Paulin de Nolla. Citește în rândurile de mai jos despre viața lor, dar și care sunt minunile pe care le-au săvârșit în timpul vieții.

Calendar ortodox pentru ziua de joi, 23 ianuarie 2020

Unul dintre sfinții pe care Biserica Ortodoxă îi cinstește pe 23 ianuarie este Sfântul Clement care a locuit în localitatea Ancira din Galiția de unde și-a luat și numele câțiva ani mai târziu. Acest sfânt a venit pe lume într-o familie de rând unde a învățat de mic tainele credinței.

Sfântul Clement de Ancira a fost educat de mama sa, Sofia, care era o creștină foarte cuvioasă. Femeia a fost cea care l-a învățat pe Clement despre Isus și Dumnezeu. Tatăl sfântului era necredincios și a murit pe când Clement de Ancira era mic copil.

Cine a fost Sfântul Clement de Ancira

Clement a rămas orfan la o vârstă fragedă, mama sfântului fiind îngropată cu cinste. Sfântul Clement de Ancira a rămas numai cu credința pe care i-a însuflat-o mama sa, iar la vârsta de numai 12 ani a luat decizia de a purta haina monahală călugărindu-se.

Sfântul Clement de Ancira și-a petrecut următorii 8 ani în monarhism îndurând îndelungate nevoințe. După această perioadă Clement a fost ales episcop, dar nevoințele din chilie au continuat cu nevoințele din lume. Acest lucru l-a determinat pe Clement să aibă o viață în continuă mucenicie.

Clement de Ancira a îndurat chinuri cumplite din partea tuturor conducătorilor lipsiți de credință în Isus Hristos. Printre cei care l-au torturat pe acest sfânt se numără împărații Dioclețian și Maximian, precum și guvernatorii Domițian, Agripin, Lucius, Maxim sau Alexandru.

Potrivit tradiției Sfântul Clement și-a pierdut viața în timpul împăratului Dioclețian care i-a cerut să renunțe la credință și să se închine idolilor. Sfântul Clement de Ancira și-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu după numeroase și nesfârșite chinuri.

Viața și moartea Sfântului Paulin de Nolla

Meropius Pontius Anicius Paulinus s-a născut în jurul anului 353, la Bordeaux, într-o familie foarte bogată senorială. Înainte de a descoperi haina monahală și credința în Isus Hristos a fost senator, consul și guvernator al Campaniei.

Sfântul Paulin de Nolla a fost căsătorit cu o evlavioasă spaniolă pe nume Terasia alături de care a avut și un copil. Moartea prematură a familiei sale, precum și moartea unui dintre frații săi i-a îndrumat pașii spre Biserică și credință. Așa a ajuns Paulin să scape din urzeală.

Câțiva ani mai târziu, în 394, a fost numit preot de episcopul Barcelonei, iar în 403 a ridicat o Biserică pe mormântul Sfântului Felix de la Nolla. Șase ani mai târziu, în 409, Sfântul Paulin a fost ales episcop de Nolla. În anul 432 avea să-și dea duhul în mâinile lui Dumnezeu.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×