Calendar ortodox, marți, 21 ianuarie 2020. Sfântul Maxim Mărturisitorul

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
20/01/2020, 15:38
Calendar ortodox, marți, 21 ianuarie 2020. Sfântul Maxim Mărturisitorul
Calendar ortodox pentru ziua de marți, 21 ianuarie 2020: Sfântul Maxim Mărturisitorul. Sursa foto: doxologia.ro

Biserica Ortodoxă îl cinstește marți, pe 21 ianuarie, pe Sfântul Maxim Mărturisitorul, născut într-o familie cu rang de nobili, în Constantinopol, în anul 580. Acest sfânt a avut o singură misiune în timpul vieții sale, aceea de a lupta împotriva monotelismului.

Calendar ortodox pentru ziua de marți, 21 ianuarie 2020

Potrivit calendarului ortodox în ziua de 21 ianuarie 2020 este pomenit Sfântul Maxim Mărturisitorul care a venit pe lume într-o familie de aristocrați. Maxim a ocupat timp de trei ani funcția de secretar la curtea imperială, dar în jurul anului 614 și-a dat seama că vrea să urmeze alt drum.

Sfântul Maxim Mărturisitorul a părăsit curtea imperială și intrat în monarhism la Mănăstirea Chrysopolis, în apropiere de Constantinopol. Maxim a avut de partea sa credința pentru Isus Hristos și a luptat împotriva monotelismului.

Adepții monotelismului considerau că în Mântuitorul Isus Hristos a existat o singură voință și o singură lucrare, cea dumnezeiască. Împăratul Heraclius (610-641) a fost de partea acestor adepți și a acceptat să declare că în Hristos există o singură lucrare, adică considera că natura umană nu mai persistă în Isus.

Sfântul Maxim Mărturisitorul, luptă aprigă împotriva monotelismului

Împăratul Heraclius a acceptat că în Isus Hristos există o singură lucrare pentru că dorea să atragă de partea sa teritoriile desprinde din cauza Sindodului IV Ecumenic de la Calcedon. Este vorba de Egip, Siria și Palestina. Acesta a fost momentul în care Sfântul Maxim a început să lupte împotriva monodelismului.

Împreună cu Papa Martin, Sfântul Maxim Mărturisitorul a reușit să condamne monotelismul, dar din păcate au căzut în mâinile necredincioșilor și au fost trimiși în exil. Cei doi au fost închiși în temniță, iar Papa Martin avea să moară după ce a fost supus la numeroase chinuri groaznice.

Sfântul Maxim Mărturisitorul a reușit să scape de exilul din anul 655, iar câțiva ani mai târziu a fost dus la Constantinopol unde a fost aspru pedepsit. În jurul anului 662 necredincioșii i-au tăiat lui Maxim limba și mâna dreaptă, murind la scurt timp. În același an Sfântul Maxim a fost îngropat la Mănăstirea „Sfântul Arsenie”.

Acest sfânt a fost declarat de Biserica Ortodoxă unul dintre cei mai mari teologi răsăriteni pentru că prin înțelepciunea sa a luptat împotriva ereziilor hristologice. De asemenea, Sfântul Maxim a lăsat în urma sa opere teologice de preț în visteria Bisericii. Totodată, Maxim este cunoscut drept sfântul care a apărat învățătura despre Hristos.

În cursul zilei de marți, creștinii îi mai pomenesc și pe Sfântul Mucenic Neofit, Sfântul Cuvios Zosim, episcopul Siracuzei (Sicilia), Sfânta Irina, Sfânta Muceniță Agni și Pătimirea Sfinților Mucenici Evghenie, Valerian, Candid și Achila.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×