Calendar ortodox miercuri, 22 ianuarie 2020. Biserica îl sărbătorește pe Sfântul Timotei

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
21/01/2020, 13:53
Calendar ortodox miercuri, 22 ianuarie 2020. Biserica îl sărbătorește pe Sfântul Timotei
Sfântul Timotei este pomenit mâine în calendarul ortodox. Sursa foto: doxologia.ro

Calendar ortodox miercuri 22 ianuarie 2020: Biserica Ortodoxă îi pomenește mâine pe Sfântul Timotei și Sfântul Anastasie Persul. Pe lângă aceștia, mai sunt amintiți și Sfinții Mucenici Manuil, Gheorghe, Petru, Leon, Sioniu, Gavriil, Ioan, Parod și alți 377 de mucenici.

Calendar ortodox 22 ianuarie 2020: Cine a fost Sfântul Timotei

Sfântul Apostol Timotei, principalul pomenit în calendarul creștin ortodox de mâine, s-a născut într-o familie păgână, în Cetatea Listra (sudul Turciei astăzi). În locul unde acesta s-a născut erau adulați zeii păgâni Zeus și Hermes.

Apostolul Timotei nu era de acord cu credința oamenilor din vremurile în care trăia, iar pentru că și-a mărturisit iubirea față de Hristos a avut mult de pătimit.

Rugăciunea către Apostolul Timotei

Cel care l-a ajutat pe Timotei cum să păstorească credincioșii a fost Sfântul Apostol Pavel, potrivit textelor biblice.

În „Erminia picturii bizantine”, Timotei este descris drept un bătrân cu barbă creață care ține în mână un sul înfășurat, semn al propășirii sale apostolice.

Iată și o rugăciune pe care e bine să o spui mâine către Sfântul Timotei: „Bunătatea învăţându-te şi întru toate cumpătat fiind, îmbrăcându-te cu buna conştiinţă, precum i se cuvine unui sfânt, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; şi credinţa păzind, aceeaşi cale ai săvârşit, Sfinte Apostole Timotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre”.

„Răscolirile patimilor şi întunericul necunoştinţei risipeşte-le, prin rugăciunile tale, fericite, cu darul cel luminos al nepătimirii, ca să te laud acum, după vrednicie, slujitorule al celor Dumnezeieşti.

Cunoscătorul Cel de mai înainte şi Dumnezeu, Cel Ce cu înţeleaptă purtare de grijă se îngrijeşte de toate nevoile noastre, văzând frumuseţea cugetului tău, Sfinte Apostole Timotei, te-a învrednicit a fi împreună slujitor cu Dumneze­ieştii Apostoli.

O începătorie mai presus de fire care poartă de grijă tuturor cunoaştem. Că Apostolul Timotei, elin fiind, luminându-se cu harul lui Hristos, se numără acum Apostol împreună cu Dumnezeiescul Pavel”, este continuarea rugăciunii, potrivit doxologia.ro.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×