Biserica Ortodoxă îl cinstește mâine, 12 decembrie, pe Sfântul Spiridon al Trimitundei care a fost pastor la oi înainte de a se dedica vieții monahale. Totodată, credincioșii au joi dezlegare la pește.
Calendar ortodox pentru ziua de joi, 12 decembrie 2019
Sfântul Spiridon al Trimitundei n-a născut în jurul anului 270, în secolul al IV-lea. Spiridon a trăit în Aski, Cipru, și a fost pastor de oi. O tragedie aveai să-i schimbe viața. Moartea soției sale i-a îndrumat pașii către Biserică.
Acesta a fost momentul în care Spiridon a ales să ducă o viață ascetică și a ajuns episcopul unei cetăți din apropierea orașului Pafos. Mai exact, este vorba de cetatea Trimitundei, de unde vine și numele sfântului. Sfântul Spiridon a participat la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325.
De ce papucii lui Spiridon sunt schimbați pe 12 decembrie
În ziua în care este sărbătorit Sfântul Spiridon, pe 12 decembrie, papucii săi sunt schimbați. Motivul pentru care se păstrează cu sfințenie această ”tradiție” este faptul că încălțămintea s-a tocit ca urmare a drumului parcurs spre vestirea lui Hristos în lume. Tot de aici vine și denumirea Sfântului Spiridon de Sfântul călător.
Mai mulți clerici spun că trupul sfântului părăsește racla pentru perioade scurte de timp. În momentul în care se întoarce, spun mărturiile acelorași clerici, trupul lui Spiridon este cald și prăfuit.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
„Bucură-te că ești și cu oamenii cu trupul petrecător. Bucură-te că încălțămintele tale slujesc ca dovadă”, spun cântările Acatistului despre această părăsire a raclei.
Acest sfânt a trecut la cele veșnice la vârsta de 78 de ani după ce a fost prins în timpul persecuției. Spiridon a fost schingiuit și întemnițat,dar și-a pus sufletul în mâinile Domnului în anul 348 d.Hr. Sfintele moaște ale lui Spiridon se află în Insula Corfu.
Acatistul Sfântului Spiridon al Trimitundei. Icos 1
Popoarele credincioșilor, cunoscând mulțimea minunilor tale, prin care ai rușinat pornirea ereticilor cea fără judecată asupra credinței noastre, cu umilință te laudă cu cântări ca acestea:
Bucură-te, ierarhul Mântuitorului Hristos;
Bucură-te, scăparea celor ce năzuiesc către tine;
Bucură-te, îndreptătorul credinței;
Bucură-te, ajutătorul celor necăjiți;
Bucură-te, că mintea păgânilor tu o întuneci;
Bucură-te, că și tu ai lucrat strălucirea credinței;
Bucură-te, că pe potrivnici vitejește i-ai gonit;
Bucură-te, cel ce pururea nouă te-ai arătat purtător de biruință;
Bucură-te, făclia care luminezi pe cei din întunericul păcatului;
Bucură-te, cel ce cu blândețe primești la tine pe cei care au greșit;
Bucură-te, învățătorul dogmelor creștinești;
Bucură-te, care cu negrăită dulceață îndreptezi pe cei nepricepuți;
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni!