Calendar ortodox: duminică, 22 septembrie 2019. Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei

Catalin Nae    Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
21/09/2019, 19:56
Calendar ortodox: duminică, 22 septembrie 2019. Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei
Calendar ortodox. Duminică, 22 septembrie este cinstit Sfântul Teodosie de la Mănăstirea Brazi. Sursa foto. monitoruldevrancea.ro

Calendarul ortodox arată că în data de 22 septembrie, duminică, este sărbătorit Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie. Sfântul Teodosie s-a născut în prima jumătate a secolului al XVII-lea în Moldova chiar lângă Mănăstirea Brazi.

Calendar ortodox pentru duminică, 22 septembrie 2019

Biserica Ortodoxă și creștinii din toată lumea îl cinstesc în fiecare an în data de 22 septembrie pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie. Sfântul Teodosie s-a născut într-o familie de răzeși, iar de mic copil a fost dus de părinți la slujbele care aveau loc la Mănăstire. În momentul în care a ajuns la majorat Teodosie s-a alăturat Bisericii și a primit metania de călugăr la Mănăstirea Bogdana din județul Bacău din zilele noastre.

Scrierile bisericești îl descriu pe Sfântul Teodosie ca un monah evlavios care avea o inteligență desăvârșită. În plus, Teodosie știa Sfânta Scriptură, dar și o parte din Scrierile Sfinților Părinți. În anul 1669 a fost hirotonisit drept Episcop la Rădăuți, loc pe care l-a vizitat foarte des acolo fiind mormântul lui Ștefan de la Mănăstirea Putna. Drept răsplată pentru activitatea sa pastorală și pentru înalta sa spiritualitate Teodosie a fost numit Mitropolit al Moldovei.

Calendar ortodox, duminică, 22 septembrie 2019
Sfântul Teodosie de la Mănăstirea Brazi a fost canonizat pe 5 octombrie 2003. Sursa foto: basilica.ro

Sfântul Teodosie a fost închis la Mănăstirea Sfântul Sava din Iași

Sfântul Mucenic Teodosie a plecat la domnul Moldovei din perioada respectivă Dumitrașcu Cantacuzino și l-a întrebat: “Ce sunt acestea Maria Ta, au semeni lui Antihrist?”. Pentru aceste vorbe Teodosie a fost închis la Mănăstirea Sfântul Sava din Iași, dar a fost scos din închisoare de Dosoftei. Ulterior, Teodosie s-a retras la Mănăstirea Brazi locul unde și-a dat ultima suflare.

În anul 1694 un grup de tătari a intrat în Mănăstirea Brazi și l-au chinuit și torturat pe Sfântul Teodosie. Teodosie a refuzat să renunțe la credința sa, iar păgânii i-au tăiat capul. Acesta a fost înmormântat cu mare cinste de credincioșii din satele vecine, iar sfintele sale moaște au fost îngropate în Biserica Sfântul Gheorghe. Câțiva ani mai târziu au fost dezgropate și duse la Peștera de jos. Episcopul Teodosie a devenit sfânt pe 5 octombrie 2003 și este prăznuit anul pe data de 22 septembrie.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×