Calendar ortodox, 20 septembrie. Este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie și Teopist

în Stiri mondene
19/09/2019, 17:09
Calendar ortodox, 20 septembrie. Este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie și Teopist
Calendar ortodox 20 septembrie Sursa foto: doxologia.ro

Calendarul ortodox prăznuiește pe 20 septembrie pe Sfântului Mare Mucenic Eustatie și a soției sale, Teopista, cu cei doi fii: Agapie și Teopist. Sfântul Eustatie a fost general al armatei romane din vremea împăratului Traian (98-117). Înainte de a-l primi pe Dumnezeu în viața sa, se numea Placid.

Calendarul ortodox prăznuiește pe 20 septembrie pe Sfântul Mare Mucenic Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii: Agapie și Teopist

Viața lui Placid s-a schimbat total când într-o zi, aflându-se la vânătoare, a gonit un cerb. Prin descoperire dumnezeiască, vede între coarnele cerbului cinstita Cruce a Mântuitorului și aude un glas de la Cruce: „Placide, pentru ce Mă prigonești? Eu sunt Hristos, pe Care tu Il cinstești fără să știi, prin lucrările tale cele bune“. La puțin timp după această minune, Placid împreună cu soția și copiii săi, s-au botezat. La botez au primit numele de Eustație, soția lui – Teopista, iar cei doi copii: Agapie și Teopist.

După botez, a mers la locul unde i s-a descoperit Dumnezeu pentru a-I mulțumi și aude din nou glasul Domnului care îi vestește că va lua moarte mucenicească. Se retrage din armată pentru o vreme, dar revine la insistentele împăratului Traian. Acesta dorea să iasă învingător din lupta cu barbarii. Armata romana iese învingătoare avându-l conducător pe Eustatie.

Calendar ortodox 20 septembrie
Calendar ortodox 20 septembrie. Sursa foto: doxologia.ro

Sfântul Mare Mucenic Eustatie, aruncat la lei împreună cu familia sa

Între timp împăratul Traian a murit, iar noul împărat Adrian, i-a cerut să aducă jertfe idolilor. Pentru că a refuzat, a fost aruncat la fiare împreună cu familia sa. Pentru că acestea nu le-au făcut niciun rău, au fost aruncați într-un cazan de arama încins. În a treia zi, trupurile lor au fost scoase întregi și nearse.

Potrivit documentelor din arhiva parohiei, părticele din moaștele Sfinților Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie si Teopist, făcători de minuni și ocrotitori ai familiei creștine, au fost aduse la biserica Iancu Vechi – Matasari în anul 1840 de către un credincios din București, Mihai Zidaru, de la Baia (judetul Suceava), prima cetate de scaun a Moldovei (secolul al XIV-lea).

De atunci, acestea sunt păstrate ca un dar de mare preț al bisericii Iancu Vechi-Matasari și venerate cu evlavie. Reputați istorici români, între care menționăm pe Nicolae Iorga atesta existența moaștelor Sfinților Mucenici Eustatie, Teopista, Agapie si Teopist, făcători de minuni și ocrotitori ai familiei crestine, la biserica Iancu Vechi- Mătăsari.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×