Calendar ortodox 18 septembrie. Este prăznuit Sfântul Eumenie

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
17/09/2019, 17:00
Calendar ortodox 18 septembrie. Este prăznuit Sfântul Eumenie GALERIE FOTO
Calendarul ortodox 18 septembrie. Sursa foto: sfintisiicoane.wordpress.com

Calendarul ortodox prăznuiește pe data de 18 septembrie pe Sfântul Eumenie! Acesta a trăit în secolul al VI-lea și și-a călăuzit viața în sfințenie, așa cum i-a plăcut lui Dumnezeu. Primul lucru pe care l-a făcut pentru a putea urma drumul pe calea Domnului a fost să renunțe la avere, după cum se spune: „Nevoiţi-vă a intra prin poarta cea strâmtă, prin care, ca să poată intra cineva, două sarcini grele are a lepăda: averea şi trupul”.

Calendarul ortodox prăznuiește pe data de 18 septembrie pe Sfântul Eumenie

Așa a făcut și Sfântul Eumenie. Și-a împărțit averea săracilor și s-a călugărit. Sfântul Eumenie s-a umplut de harul Duhului Sfânt, încât a strălucit cu o lumină care nu putea fi ascunsă. Era asemeni versetului “Nu poate o cetate aflata pe varf de munte sa se ascunda” (Matei V, 14).

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Datorită viețuirii sale a fost ales episcopul Gortinei. Propovăduiește Evanghelia la Roma și în Tebaida Egiptului. Sfântul Eumenie a fost tatăl sărmanilor, bogația nevoiașilor, mângâierea întristaților, vindecătorul bolnavilor și făcător de minuni.

Calendarul ortodox 18 septembrie
Calendarul ortodox 18 septembrie. Sursa foto: doxologia.ro

Ce minuni a făcut Sfântul Eumenie

O dată a omorât cu rugăciunea un şarpe mare ce se repezise asupra lui, dar mai mare minune a făcut că pe şarpele iadului, pe diavolul l-a călcat, păşind peste dânsul prin rugăciune şi l-a alungat pe el de la turma lui Hristos cea încredinţată lui. Şi nu numai în Gortina, ci şi în Roma asupra diavolilor s-a înarmat pentru că, ajungând la Roma, prin semne şi minuni, pe mulţi i-a făcut a se mira; pe duhurile cele viclene le-a alungat din oameni, bolnavii a tămăduit, era făcător de pace în mijlocul vrajbelor şi al mâniilor. Ajungând la Tebaida în vreme de secetă, a pogorât ploaie din cer cu rugăciunea şi acolo sfârşindu-se cu pace, a început după viaţa cea vremelnică viaţa cea veşnică şi nesfârşită. Iar sfântul lui trup a fost mutat în Gortina, la scaunul lui, şi acolo l-au îngropat cu cinste.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfintelor Mucenite Sofia si Irina;
– Sfintei Mucenite Ariadna din Frigia;
– Sfantului Mucenic Castor din Alexandria.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×