Calendar Ortodox 17 septembrie: pomenirea sfintei mucenițe Teodota

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
16/09/2019, 16:35
Calendar Ortodox 17 septembrie: pomenirea sfintei mucenițe Teodota
Calendar ortodox, 17 septembrie

17 septembrie este o zi importantă pentru toți credincioșii. Astăzi o prăznuim pe sfânta muceniță Teodota. Potrivit calendarului creștin-ortodox aceasta a trăit în părțile Pontului, dedicându-și întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului, în ciuda chinurilor la care a fost supusă. Totodată, aceasta nu ezita să sară în ajutprul aomenilor sărmani, de fiecare dată când avea ocazia.

Calendar Ortodox 17 septembrie: sfânta muceniță Teodota

Împărăţind Alexandru la Roma cea veche, a fost trimis Simpliciu în Capadocia, şi a fost clevetită către dânsul Teodota, care era din părţile Pontului, femeie foarte bogată. Fiind adusă înaintea lui, şi neputând să o plece ca să lase credinţa în Hristos, au atârnat-o şi i-au zgâriat pântecele multe ceasuri; iar ea lăuda pe Dumnezeu şi răbda, părându-i-se că altcineva ar fi chinuit.

După aceea, pogorând-o, au băgat-o în temniţă şi după opt zile s-a deschis temniţa singura, iar păzitorii s-au spăimântat şi degrabă au vestit lui Simpliciu, dar el nu i-a crezut. A doua zi au adus-o pe sfânta înaintea lui, şi văzând-o cu totul sănătoasă, neavând măcar un semn cât de mic de răni pe trupul sau, a întrebat-o: „Cine eşti tu?” Iar sfânta i-a zis: „Ţi s-a întunecat mintea, că de-ai fi treaz m-ai cunoaşte că eu sunt Teodota”. Acestea auzind Simpliciu, a poruncit să fie încins tare un cuptor, în care au băgat pe sfântă”.

Sfânta muceniță Teodota. Sursa foto: doxologia.ro
Sfânta muceniță Teodota. Sursa foto: doxologia.ro

Pomenirea sfintei mucenițe Agatoclia

Tot pe 17 septembrie, credincioșii săvârșesc pomenirea sfintei mucenițe Agatoglia. Fiind slujnica lui Nicolae, un creștin cu frica lui Dumnezeu, aceasta a deprins rapid tainele credinței și nu a vrut să se lepede de cuvântul Domnului, chiar dacă a îndurat chinuri groaznice.

Această sfântă a fost slujnică a unui oarecare Nicolae, care era creştin. Femeia lui, care era pavlichiană, ocară a făcut Agatocliei timp de opt ani, bătând-o peste grumaji cu pietre, gonind-o desculţă prin locuri colţuroase, zdrobindu-i coastele cu un ciocan de fier şi arzându-i limba. Dar, văzând că nu poate să o întoarcă spre voia sa, i-a turnat jeratec peste grumaz, silind-o astfel să părăsească viaţa aceasta”, se arată în calendarul creștin ortodox

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×