Calendar Ortodox 16 septembrie: pomenirea sfintei mucenițe Eufimia din Calcedonia

Calendar Ortodox 16 septembrie: pomenirea sfintei mucenițe Eufimia din Calcedonia
Sfânta muceniță Eufimia din Calcedonia

16 septembrie este o zi importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât se săvârșește pomenirea sfintei mucenițe Eufimia din Calcedonia. Potrivit calendarului creștin ortodox, aceasta a trăit în timpul împăratului Dioclețian și nu a renunțat niciodată la cuvântul Domnului, în ciuda chinurilor pe care le-a îndurat de-a lungul  vieții.

Pomenirea sfintei mucenițe Eufimia din Calcedonia

Această sfântă a trăit în zilele lui Diocleţian (între 284 şi 305). Fiind prinsă, pentru mărturisirea în Hristos a fost chinuită cu focul, cu roata şi cu alte chinuri. Şi scăpând cu darul lui Hristos de toate nevătămată, în sfârşit a fost aruncată ca sa fie mâncată de fiare, şi aşa şi-a dat sufletul în mâinile Domnului printr-o simplă muşcătură de urs. Iar părinţii ei au luat trupul sfintei şi l-au îngropat în apropierea oraşului.

După ce persecuţia lui Diocleţian a încetat, creştinii au pus moaştele sfintei într-o raclă de aur în biserica ce i-a fost dedicată. Iar în ziua prăznuirii ei, curgea din mormântul ei sânge proaspăt care răspândea o mireasmă dumnezeiască. La mormântul acestei sfinte s-a întâmplat minunea respingerii tomului ereticilor de la sinodul ecumenic de la Calcedon, prăznuit la 11 Iulie”.

Sfânta muceniță Meletina
Sfânta muceniță Meletina

Sfânta muceniță Meletina

Tot pe 16 septembrie, credincioșii o pomenesc pe sfânta muceniță Meletina, care a trăit pe vremea împăratului Antonie, în cetatea lui Marchian. La rândul său, aceasta a propovăduit credința Mântuitorului Iisus Hristos, încercând să-i îndrume pe cei păgâni pe calea cea bună.

Această sfântă era din Marchinopolul Traciei (adică din cetatea lui Marchian), pe vremea împăratului Antonie şi a ighemonului Antioh. Făcând multe minuni, răsturnând idolii la pământ cu rugăciunea sa, şi zdrobind pe Apolon şi pe Hercule, şi aducând pe mulţi către Hristos, a fost condamnată să i se taie capul. Însă fiind dusă la soţia ighemonului ca să o întoarcă cu amăgiri, ea a făcut-o şi pe aceasta creştină. După ce i s-a tăiat capul, zăcând cinstitul său trup neîngropat, un oarecare Acachie, macedonean fiind, mergător la patria sa, a cerut moaştele sfintei, şi ighemonul nebănuind nimic în aceasta, i le-a dat.

Luând acesta sfintele moaşte, şi punându-le într-un sicriu, sârguia a merge la patria sa. Şi călătorind el pe mare, a căzut în boală şi a murit, iar corabia abătându-se la un colţ de mare, la ostrovul Limnului, a fost aşezat acolo sfântul trup al muceniţei, şi lângă dânsa iubitorul de mucenici Acachie”, se arată în calendarul creștin-ortodox.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×