Calendar ortodox duminică, 21 iulie 2019. Sfântul zilei este Prorocul Iezechiel. Ce rugăciune se spune azi

Dan Suta   
în Stiri mondene
20/07/2019, 16:00
Calendar ortodox duminică, 21 iulie 2019. Sfântul zilei este Prorocul Iezechiel. Ce rugăciune se spune azi
Calenda ortodox 21 iulie 2019. Sfântul Iezechiel, sfântul zilei. Sursa foto: doxologia.ro

Calendarul ortodox îl pomentește duminică, 21 iulie 2019 pe Sfântul Proroc Iezechiel. Alături de acesta, mai sunt amintiți și Sfinții Cuvioși Rafael și Partenie de la Agapia. Preoții amintesc la slujba principală de duminică de vindecarea celor demonizați din ținutul Gadavrei, unul dintre evenimentele biblice semnificative.

Calendar ortodox duminică, 21 iulie 2019: Cine a fost Sfântul Iezechiel

Biserica îi mai trece în revistă și pe Sfinții Simeon și Ioan Pustnicul, Cei Trei Mucenici din Nitilina, Mucenicii Iust și Matei, Mucenicul Evghenie, Teodor și Gheorghe și Elevtrie. Îți prezentăm în rândurile mai jos câteva date interesante despre cine a fost Sfântul Iezechiel, unul dintre cei mai importanți proroci.

Sfântul Iezechiel a trăit în perioada Prorocului Ieremia și a lui Nabucodonosor. A fost fiul unui preot din cetatea Sarira. A fost rob în temnițele babiloniene, unde era în captivitate. Iezechiel este sfântul care a lăsat cele mai multe mistere creștine în urma sa. A fost cel căruia i s-au arătat tot felul de lucruri dezbătute și azi atât de teologi cât și de oamenii de știință.

calendar ortodox 21 iulie 2019
Sfântul Iezechiel, pomenit pe 21 iulie. Sursa foto: doxologia.ro

Viața lui Iezechiel și rugăciunea către acest sfânt

În timpul captivității în Babilon, Iezechiel a văzut aproape de râul Chebar cum se deschid cerurile și cum o lumină puternică țâșnea în toate părțile, iar din ceruri ieșea un metal sclipitor, despre care profanii spun că este primul obiect zburător neidentificat din istoria omenirii despre care se face vorbire cu claritate.

În mijloc acesta văzuse ca niște patru fiare care avea chip uman. Într-o altă vedenie, Iezechiel a anunțat din timp învierea morților. A văzut niște vase cu morți peste care se pogora Duhul Sfânt, care îi aducea la viață. Cei care nu mai aveau suflare se ridicau din morți, pe picioarele lor, după ce Duhul i-a însuflețit.

Iezechiel a fost cel care a văzut și distrugerea Ierusalimului cu mult înainte să se întâmple. Când Ierusalimul a fost distrus au murit toți oamenii cu excepția celor care aveau trecută în frunte litera T, care simbolizează crucea. Iată, în rândurile de mai jos, cea mai puternică rugăciune pe care e bine să o spui către Iezechiel prorocul.

„A proorocului Tău Iezechiel pomenire, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre. Mie, celui ce voiesc a lăuda pe Iezechiel Proorocul Tău, Doamne, dă-mi har, Făcătorule de bine şi dar duhovnicesc. Având înălţări Sfinţitul Iezechiel, singur văzătorul celor negrăite, cu slava Domnului este strălucit. Cugetul zburdărilor celor trupeşti supunându-l şi viaţa ta îndreptând-o, te-ai arătat Prooroc primitor de Dumnezeu. Arătându-te cu totul luminat, pe Prealăudata Uşă Ceea ce căuta spre Răsărit, pe Fecioara, o propovăduieşti, de Dumnezeu insuflate”, este scurta rugăciune către acest mare sfânt.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×