Calendar ortodox, sâmbătă, 20 iulie. Sfântul Ilie sărbătorit de românii din toată țara

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
19/07/2019, 17:14
Calendar ortodox, sâmbătă, 20 iulie. Sfântul Ilie sărbătorit de românii din toată țara
Biserica Ortodoxă îl cinstește sâmbătă pe Sfântul Ilie. Românii care poartă numele Sfântului își serbează onomastica. Sursa foto: spynews.ro

Biserica Ortodoxă îl cinstește sâmbătă, 20 iulie, pe Sfântul Ilie care a trăit cu 800 de ani înainte de întruparea Mântuitorului, în perioada în care domnea regele Ahab. Legenda spune că Sfântul Ilie s-a născut și a trăit pe pământ, dar nu a murit niciodată. Prima misiune pe care a îndeplinit-o Sfântul Ilie a fost de a-i transmite regelui următoarele cuvinte: „Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, înaintea Căruia slujesc eu; în acești ani nu va fi nici rouă, nici ploaie decât atunci când voi zice eu!” (3 Regi 17,1).

Calendar ortodox 20 iulie, sâmbătă. Viața și foametea prin care a trecut Sfântul Ilie

Sâmbătă, 20 iulie creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, nobilul care a ascultat numai de cuvântul lui Dumnezeu și nu a murit când s-a aruncat în mare cu carul și cei patru cai. Biserica ne spune că Profetul a provocat o secetă groaznică asupra pământului, iar totul a fost ars și izvoarele au secat. Bărbații, femeile, copiii și animalele mureau de sete și din lipsa hranei, dar Profetul nu și-a pierdut speranța că poporul va vedea foametea, se va căi și se va întoarce la dreapta credință.

În această perioadă Sfântul Ilie s-a retras la pârâul Cherit unde și-a potolit setea cu apă, iar corbii îi aduceau mâncare. Când pârâul a secat Sfântul Ilie s-a mutat în Sarepta Sidonului fiind găzduit în casa unui văduve. Sfântul Ilie a făcut aici primele minuni, l-a înviat pe fiul văduvei, a înmulțit făina și uleiul. Spre sfârșitul secetei Sfântul Ilie i-a propus împăratului să ridice o jertfă pe Muntele Carmel, dar jertfa nu s-a mai dus la bun sfârșit. Sfântul Ilie a pogorât pe pământ foc de la Domnul și astfel poporul a realizat că Domnul este singurul și adevăratul Dumnezeu.

Sfântul Ilie este sărbătorit pe 20 iulie, sâmbătă
Sfântul Ilie este sărbătorit sâmbătă de toți românii care poartă numele de Lică, ilie, Lia sau ileana. Sursa foto: miscareaderezistenta.ro

Sfântul Ilie a trăit pe pământ, dar nu a murit niciodată

Poporul i-a ucis pe preoții lui Baal, dar împăratul Ahab și soția sa nu au văzut cu ochi buni minunea de pe Muntele Carmel. Sfântul Ilie s-a retras pe Muntele Horeb și l-a luat pe Elisei drept ucenic, el fiind și martor la ridicarea lui Ilie la cer în momentul în care s-a aruncat cu trăsura și cei patru în mare. Sfântul Ilie a fost luat la cer într-un vârtej de vânt în timp ce Elisei striga la el. Ucenicul a traversat Iordanul și a fost salutat de fiii proorocilor din Ierihon.

Așadar, Sfântul Ilie a fost ridicat la cer, iar Sfântul Ioan Gură de Aur a povestit că el a fost îmbrăcat de Dumnezeu într-o haină îngerească. Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că Dumnezeu „s-a folosit de modul înnoirii, mutând spre alt chip de viață decât cel în trupul supus stricăciunii […] nu prin prefacerea firii, ci prin schimbarea conducerii și îndrumării ei”.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×