Calendar ortodox, vineri, 19 iulie 2019. Sfânta Macrina, pomenită de Biserică

Dan Suta   
în Stiri mondene
18/07/2019, 17:00
Calendar ortodox, vineri, 19 iulie 2019. Sfânta Macrina, pomenită de Biserică
Calendar ortodox 19 iulie 2019. Sursa foto: comuniuneortodoxă.ro

În calendarul ortodox de vineri, 19 iulie 2019, Biserica o pomenește pe Sfânta Macrina. Tot în aceeași zi sunt amintiți și Sfântul Cuvios Die, făcătorul de minuni, Sfinții Sihastri și Teodor, arhiepisocopul Edesei. Mâine preoții vor vorbi în biserici și despre aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov.

Calendar ortodox, vineri, 19 iulie 2019: Cine a fost Sfânta Macrina

Sfânta Macrina s-a născut în anul 327 după Hristos și provenea dintr-o familie numeroasă. A fost sora Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Grigorie de Nyssa. Era cea mai mare din cei zece copii ai familiei din care făcea parte. Macrina s-a logodit de tânără cu un bărbat, dar acesta a murit la scurt timp. Ea și-a jurat apoi că nu se va mai cununa cu nimeni niciodată.

„Nu este drept că fecioara logodită o dată cu un bărbat să caute după aceea iar logodna; chiar și după legea firii, trebuie să fie o singură logodnă, așa cum este o singură naștere, și o singură moarte”, ar fi spus Sfânta Macrina.

calendar ortodox 19 iulie 2019
Sfânta Macrina a fost sora Sfântului Vasile cel Mare. Sursa foto: iașitvlife.ro

Rugăciunea către Sfânta Macrina

Mama Sfintei Macrina și fratele ei, Sfântul Vasile cel Mare, au murit înaintea ei. La câteva luni după ce aceștia s-au stins din viață, Grigorie de Nyssa a găsit-o pe aceasta tare bolnavă, aflată pe patul de moarte. Cei doi împărtășeau foarte multe lucruri despre viața lui Vasile cel Mare și reprezintă una din principalele surse din care s-au creat istorisirile despre biruința acestuia în lupta cu păgânii.

Calendarul ortodox menționează pe 19 iulie și aflarea moaștelor Sfântului Serafim de Sarov. Moaștele acestui sfânt se află în Mănăstirea Diveevo, la 12 kilometri de orașul rusesc Nijny Novgorod. Aproape de această mănăstire din Rusia se află alte două lăcașuri de cult extrem de cunoscute și anume Mănăstirea Sarov și Sanaxar.

Există și o rugăciune pe care creștinii o pot spune către Sfânta Macrina, o rugă extrem de puternică dătătoare de nădejde și minuni. „Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Macrina, duhul tău”, este o parte a rugăciunii.

„Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împărătesei Maici şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă. Pe Mirele Cel Curat al frumuseţii sufletelor, de Care ai dorit, pe Care L-ai iubit din toată inima, Sfântă Macrina Preamărită, roagă-L să lumineze pe cei ce te laudă. Ca Cel Ce eşti adâncul bunătăţii celei mai presus de cuget, Hristoase, ai mărit pe mireasa Ta cea neîntinată, fiind lipită de dragostea Ta, pe Sfânta Macrina cea fără prihană şi pururea pomenită. Prealăudată Macrina, lauda fecioriei, cu fierbinţeală ţi-ai păzit trupul nevătămat, supunându-l Duhului prin sihăstrie şi prin vieţuirea ta cea aleasă”, este continuarea rugăciunii către Sfânta Macrina.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×