Calendar ortodox: duminică, 20 octombrie. Sfântul Gherasim din Kefalonia

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
19/10/2019, 19:30
Calendar ortodox: duminică, 20 octombrie. Sfântul Gherasim din Kefalonia
Sfântul Gherasim din Kefalonia este sărbătorit duminică, 20 octombrie, de creștinii din lumea întreagă. Sursa foto: bidbv.ro

Creștinii din lumea întreagă îl pomenesc duminică, pe 20 octombrie, pe Sfântul Gherasim din Kefalonia. Acest sfânt s-a născut într-o familie de nobili bizantini și este pomenit de Biserica Ortodoxă de două ori pe an: mâine, dar și pe 16 august.

Calendar ortodox, 20 octombrie. Cine a fost Sfântul Gherasim din Kefalonia

Calendarul ortodox îl cinstește duminica aceasta, pe 20 octombrie, pe Sfântul Gherasim din Kefalonia care s-a născut în satul Trikkala din Peloponez, într-o familie de nobili bizantini. Sfântul Gherasim a trăit în perioada 1506-1579 și s-a călugărit de tânăr. Bunicul acestui sfânt s-a numit Luca Notara și a fost ultimul prim-ministru al Imperiului Bizantin.

Sfântul Gherasim din Kefalonia s-a călugărit în insula Zakyntos din Grecia și mai târziu a plecat la Schima Mare din Muntele Athos. Gherasim a stat timp de 12 ani și în Ierusalim, iar ulterior a fost hirotonit diacon și preot de către Patriarhul Gherman. După ce a trăit o vreme în Creta și Zahyntos s-a retras la Kefalonia, de aici venind și denumirea numelui său.

Sfântul Gherasim din Kefalonia este cinstit de 2 ori pe an
Racla cu moaștele Sfântului Gherasim din Kefalonia. Sursa foto: crestinortodox.ro

Ce minuni face racla cu moaștele Sfântului Gherasim

Sfântul Gherasim s-a mutat în sud-vestul Greciei, în Kefalonia în anul 1555 unde și-a dat și sufletul. Pe 15 august 1579 Sfântul Gherasim din Kefalonia s-a dus la Domnul. După ce a murit credincioșii i-au îngropat trupul, dar Sfântul Gherasim a fost deshumat și înhumat intact de două ori. Acest lucru a atras canonizarea oficială din partea Bisericii.

Moaștele acestui sfânt odihnesc într-o raclă din sticlă și argint care stă amplasată chiar lângă mormântul Sfântului Gherasim. În zilele în care Sfântul Gherasim este cinstit de Biserică racla cu moaștele sale este purtată în picioare pe deasupra persoanelor bolnave. Sfintele moaște aduc chiar și în ziua de azi numeroase tămăduiri, în special în rândul persoanelor care au probleme psihice sau sunt demonizate.

Sfântul Gherasim din Kefalonia este unul dintre sfinții la care se roagă foarte mulți credincioși. Așa se face că în New York a fost ridicată o biserică la începutul secolului al XX-le și care are poartă hramul acestui sfânt. Biserica a fost ridicată de emigranții proveniți din insulă.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×