Calendar ortodox, 19 octombrie: pomenirea sfântului mucenic Uar (Var)

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
18/10/2019, 16:00
Calendar ortodox, 19 octombrie: pomenirea sfântului mucenic Uar (Var)
Sfântul mucenic Uar. Sursa foto: doxologia.ro

19 octombrie este o zi extrem de importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât astăzi se săvârșește pomenirea sfântului mucenic Uar (Var), împreună cu cei șapte dascăli ai săi. Potrivit calendarului creștin-ortodox, acesta s-a născut pe vremea împăratului Maximian într-o familie numeroasă și iubitoare de Dumnezeu. Și-a dedicat întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului, chiar dacă tiranul l-a supus la chinuri cumplite pentru îndrăzneala sa.

Calendar ortodox pentru ziua de 19 octombrie

Acesta a fost în zilele împăratului Maximian (către 304), în Egipt, de neam mare şi luminat şi drept măritor. Deci fiind la închisoare oarecare şapte sfinţi, multă vreme le-a purtat de grijă Sfântul Uar, în toate zilele.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Şi săvârşindu-se unul dintre acei şapte, a trecut sfântul în locul aceluia; şi mergând la guvernator cu ceilalţi dimpreună, a fost bătut cu toiege, şi i-au strujit coastele mult şi într-aceste chinuri cinci ceasuri aflându-se cu răbdare, pe lemn fiind pironit, şi-a dat sufletul lui Dumnezeu”, se arată în calendarul ortodox.

Sfântul mucenic Sadot. Sursa foto: doxologia.ro
Sfântul mucenic Sadot. Sursa foto: doxologia.ro

Pomenirea sfântului mucenic Sadot

Tot pe 19 octombrie este pomenit și Sadot, unul dintre cei 120 de sfinți mucenici care s-au săvârșit în Persida. Împărat în țara perșilor, acesta nu a ezitat să-și îndrume supușii pe calea credinței, chiar dacă a fost aspru pedepsit pentru atitudinea sa. Ajuns în temniță, Sadot a îndurat chinuri inimaginabile pentru că a îndrăznit să le insufle cetățenilor valorile sale creștin-ortodoxe.

Împărăţind Savorie în ţara perşilor, sfântul părintele nostru acesta, fiind acolo episcop, la o eparhie a împărăţiei lui, şi învăţând pe poporul lui Dumnezeu câte trebuie spre folosinţa sufletească, botezând şi pe unii din perşi fără de sfială, a fost pârât la împăratul; şi fiind adus înaintea lui, şi nesupunându-se a se închina soarelui şi lunii, apei şi focului, întâi l-au bătut cu toiege. Apoi i-au scos o fâşie din frunte până la unghiile picioarelor, de un deget de lată; şi iarăşi l-au bătut cu vine de bou şi l-au tăvălit peste spini şi peste scai de cei ghimpoşi, şi l-au strâns într-un teasc cu vârtej.

Deci, răbdând acestea toate vitejeşte, spre mai multă mânie a aţâţat pe împăratul, şi băgându-l în temniţă, iarăşi l-a scos la întrebare. Şi aflându-se sănătos peste tot trupul, l-a spânzurat cu capul în jos, şi l-a pătruns peste tot trupul cu ţepi de fier arse. Şi sfântul socotind acestea întru nimica, a auzit pe împăratul înfricoşându-l mai vârtos, şi zicându-i că-i va risipi membrele trupului”.

Închide ×