Calendar ortodox, 18 octombrie: pomenirea Sfântului Apostol și Evanghelist Luca

Bogdan Solomon   
în Stiri mondene
17/10/2019, 16:00
Calendar ortodox, 18 octombrie: pomenirea Sfântului Apostol și Evanghelist Luca
Sfântul apostol și evanghelist Luca. Sursa foto: doxologia.ro

Ziua de 18 octombrie este una extrem de importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât se săvârșește pomenirea sfântului apostol și evanghelist Luca. Potrivit calendarului creștin ortodox, acesta era zugrav de meserie și a fost îndrumat pe calea credinței de sfântul apostol Pavel. Totodată, și-a dedicat întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului, în ciuda chinurilor pe care le-a îndurat din partea împăraților acelor vremuri.

Calendar ortodox pentru ziua de 18 octombrie

Luca, marele apostol și evanghelist, a fost din Antiohia Siriei celei mari, doctor cu meșteșugul, având și știință zugraviei desavârsit. Acesta aflându-se în Teba Beotiei și doctorind pe vremea împaratului Tit Claudie, a aflat pe Sfântul Apostol Pavel și crezând în Hristos, a părăsit rătăcirea cea părintească, și lasându-se de tamaduirea cea trupească, s-a apucat de cea sufletească. A scris și Evanghelia să către oarecare dregător anume Teofil, care crezuse în Hristos, după cum o știa de la Sfântul Apostol Pavel. După aceea a scris și Faptele Apostolilor către același Teofil.

Apoi după ce s-a dus de la Roma și a lăsat pe fericitul Pavel, a umblat învatând toată Grecia și ajungând, precum se spune la optzeci de ani, a răposat cu pace; iar în locul în care a fost îngropat trupul lui, mărind Dumnezeu pe apostolul lucrătorul sau, a plouat colurie deasupra mormântului lui, spre semnul meșteșugului lui cel doctoricesc. (Căci coluria este o doctorie alcătuită din picături de apă de trandafiri și din alte feluri, folositoare la boală ochilor)”, se arată în calendarul creștin-ortodox.

Pe 18 octombrie este pomenit și sfântul mucenic Marin cel bătrân. Sursa foto: doxologia.ro
Pe 18 octombrie este pomenit și sfântul mucenic Marin cel bătrân. Sursa foto: doxologia.ro

Pomenirea sfântului mucenic Marin cel bătrân

Tot pe 18 octombrie, credincioșii săvârșesc pomenirea sfântul mucenic Marin cel bătrân, care, conform calendarului, s-a născut în timpul împăratului Dioclețian. Chiar dacă tiranul nu avea milă de credincioși, Marin nu s-a lepădat niciodată de valorile creștine și a îndurat toate chinurile la care a fost supus.

Acesta a fost pe vremea lui Diocletian si a lui Aristobul. Deci, stând înaintea guvernatorului Ciliciei, a fost batut cumplit cu toiege si legându-i-se picioarele cu fiare, a fost bagat în temnita, si a doua zi iarasi aducându-l înainte, l-au spânzurat pe lemn de picioare, si l-au batut fara de mila; apoi pogorându-l de pe lemn, a suferit moarte prin sabie, dându-si duhul lui Dumnezeu”, se arată în calendarul ortodox.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×