Calendar ortodox, joi, 17 octombrie. Sfântul Proroc Osea a vestit sfârșitul jertfelor Vechiului Testament

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
16/10/2019, 16:46
Calendar ortodox, joi, 17 octombrie. Sfântul Proroc Osea a vestit sfârșitul jertfelor Vechiului Testament
Sfântul Proroc Osea este pomenit joi, pe 17 octombrie, în calendarul ortodox. Sursa foto: ziarullumina.ro

Credincioșii îl cinstesc joia aceasta, pe 17 octombrie, pe Sfântul Proroc Osea. Acest sfânt a trăit cu 822 de ani înainte de nașterea lui Isus Hristos și a fost fiul lui Beyri din tribul lui Isahar. Pomenirea Sfântului Proroc Osea nu apare în calendarul ortodox cu cruce roșie, dar nici nu neagră.

Calendar ortodox pentru ziua de joi, 17 octombrie. Cine a fost Sfântul Proroc Osea

Biserica Ortodoxă și credincioșii din lumea întreagă îl pomenesc pe 17 octombrie pe Sfântul Proroc Osea. Acesta a prorocit timp de 30 de ani în timpul domniei a patru regi, dar și în perioada în care evreii din Samaria au fost luați în robia asiriană. Iuda și Israel au fost certați aspru de Sfântul Osea pentru idolatria lor fiind totodată, și cel care a vestit pierirea Samariei din cauza păcatelor. De asemenea, Osea a fost primul proroc care a prezentat legământul dintre popor și Dumnezeu exact ca o legătură de dragoste dintre bărbat și femeie.

Sfântul Proroc Osea a scris o carte care a avut 14 capitole și a vestit sfârșitul și desființarea jertfelor Vechiului Testament. A fost o vreme în care foarte mulți oameni se închinau la idoli, iar Sfântul Osea i-a învățat pe cei rătăciți să se întoarcă pe calea cea dreaptă a adevărului. Osea le-a oferit oamenilor sfaturi înțelepte și a prorocit pentru venirea pe Pământ a Mântuitorului și pentru învierea Sa. După ce a trăit o viață lungă Sfântul Proroc Osea a murit la bătrânețe și a fost îngropat cu pace în pământul său.

Sfântul Osea a prevăzut sfârșitul Vechiului Testament
Sfântul Proroc Osea a trăit înaintea nașterii lui Isus Hristos. Sursa foto: doxologia.ro

Rugăciune către Sfântul Proroc Osea. Cântarea a 7-a. Irmosul

„Tinerii lui Avraam, în cup­tor Treimea închipuind, văpaia focului în rouă au prefăcut-o şi cântând grăiau: Binecuvântat eşti, Dumnezeul părinţilor noştri! Cu luminare mai presus de fiinţă, luminându-ţi-se gândul, Sfinte Prorocule Osea, te-ai îmbogăţit, preafericite, cu cunoştinţa celor ce au să fie, cântând Stăpânului: Binecu­vântat eşti, Dumnezeul părin­ţilor noştri!”

Mâine este cinstit Sfântul Proroc și Evanghelist Luca. Pentru că este vineri este și zi de post.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×