Mare sărbătoare azi în calendarul ortodox. Sute de mii de români își serbează ziua de nume

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
15/10/2019, 10:56
Mare sărbătoare azi în calendarul ortodox. Sute de mii de români își serbează ziua de nume GALERIE FOTO
Sfântul Luchian sărbătorit pe 15 octombrie. Sursa foto: antena3.ro

Ca în fecare an, și anul acesta, pe 15 octombrie, în calendarul ortodox este sărbătoare mare. Este ziua Sfântului Mucenic Luchian. Acesta s-a născut din părinți nobili, în cetatea Samosata din Siria, însă a rămas orfan la vârsta de 12 ani. Tot atunci a hotărât să-și doneze săracilor întreaga avere!

Sfântul Luchian, sărbătorit pe 15 octombrie

Sfântul Mucenic Luchian se hrănea doar cu pâine și apă o data pe zi, iar uneori nu mânca nimic toata săptămâna. Datorită sfințeniei sale, dar și a învățăturii, acesta a fost hirotonit preot în Antiohia. A îndreptat multe texte evreiești, pe care ereticii le strămbaseră.

Sfântul Luchian a intrat pe lista neagră a împaratului Maximian. În timp ce era adus spre a fi judecat, Sfântul Luchian convertește la crestinism 40 de soldați, persoane care vor primi mai apoi moarte mucenicească. Sfântul Luchian a fost aruncat în temniță și supus regimului de exterminare prin înfometare.

Sfântul Luchian sărbătorit pe 15 octombrie
Sfântul Luchian sărbătorit pe 15 octombrie

Mii de români poartă numele Sfântului Luchian

La temnița Sfântului Luchian au reușit să ajungă câțiva creștini cu pâine și vin. Întrebat unde anume să pună pâinea și vinul pentru săvârșirea Sfintei Liturghii, acesta le-a răspuns: „Pe pieptul meu să le puneți și va fi pristol viu al Dumnezeului celui viu”. Și așa s-a săvârșit dumnezeiasca Liturghie în temnița, pe pieptul sfântului. A doua zi de la eveniment, Sfântului Luchian a murit.

Pe mormântul Sfântului Luchian, Sfânta Elena, mama Sfântului împarat Constantin cel Mare, a ridicat o biserică.

„Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre”.

Sute de mii de români care poartă numele de Luchian, dar și derivate ale acestuia, precum Lucian și Luciana, își serbează astăzi onomastica. FANATIK le transmite La mulți ani!

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×