Cruce Roșie și mare sărbătoare mâine în calendarul ortodox. Este sărbătorită Sfânta Parascheva

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
13/10/2019, 14:30
Cruce Roșie și mare sărbătoare mâine în calendarul ortodox. Este sărbătorită Sfânta Parascheva
Sărbătoare mâine. Este pomenită Sfânta Parascheva. Sursa foto: Alba24

Este mare sărbătoare mâine în calendarul creștin-ortodox. Este pomenită Sfânta Parascheva, iar la Iași, acolo unde se află moaștele sale pelerinajul a început în urmă cu câteva zile. De mai bine de 350 de ani, moaștele Sfintei Parascheva se află la Iași, fiind una dintre cele mai importante Sfinte cinstite de Biserica Ortodoxă Română.

Sărbătoare mâine: Sfânta Parascheva, cinstită de Biserica Ortodoxă

Primele relatări despre viața Sfintei Parascheva datează din 1643. „Cartea românească de învățătură” a mitropolitului Varlaam al Moldovei pomenește despre viața Cuvioasei care a trăit în secolul al XI-lea. Sfânta Parascheva s-a născut într-o localitate pe țărmul Mării Marmara, actualmente oraș ce aparține Turciei, foarte aproape de Constantinopol.

Parascheva a îmbrățișat credința în Dumnezeu încă de la zece ani și toată viața ei a dedicat-o creștinismului. Încă de când era mică a făcut o mulțime de fapte de milostenie și și-a dat toate hainele și bunurile săracilor. Parascheva i-a ocrotit pe cei din jur din puținul ei și a dus mai departe cuvântul lui Dumnezeu.

sfânta parascheva
Sfânta Parascheva este pomenită an de an pe 14 octombrie. Sursa foto: a1.ro

Rugăciune către Sfânta Parascheva

Și-a petrecut restul zilelor în Țara Sfântă, după o perioadă lungă de pelegrinaj în pustietate. Când avea doar 25 de ani, i s-a arătat un înger care a îndemnat-o să se întoarcă la matcă, la casa părintească: „Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.

Există și o rugăciune extrem de puternică, pe care creștinii o adresează Sfintei Parascheva mai ales în dimineața și în seara zilei de 14 octombrie. „Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv”, este rugăciunea către Cuvioasa Parascheva. Sursa rugăciunii: doxologia.ro.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×