Calendar ortodox 9 februarie: Sfântul Muncenic Nichifor

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
08/02/2019, 19:22
Calendar ortodox 9 februarie: Sfântul Muncenic Nichifor GALERIE FOTO
Calendar ortodox 9 februarie: Sfântul Muncenic Nichifor

Potrivit calendarului ortodox, în data de 9 februarie îl pomenim pe Sfântul Mucenic Nichifor. Acesta a trăit pe vremea împăraţilor Valerian şi Galin, era om de jos și prieten cu un preot al Bisericii creştine, cu numele de Sapriciu. Cel din urmă, din îndemn diavolesc, s-a pornit cu ură împotriva lui și i-a purtat pizmă.

Sapriciu a fost prins de slujitorii idolilor și supus chinurilor, iar Sfântul Nichifor a trimis la el mijlocitori, cerându-i iertare. Sapriciu nici nu a  vrut să audă, însă Sfântul Nichifor, când a văzut că acesta este dus să i se taie capul, a alergat la el, i-a căzut la picioare și i-a cerut iertare.

Calendar ortodox. În data de 9 februarie îl pomenim pe Sfântul Mucenic Nichifor

În calendarul ortodox, Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit pe data de 9 februarie. Sinaxarul calendarului ortodox menționează că „aducându-i aminte de poruncile lui Hristos privitoare la dragostea creştină, Sapriciu nu l-a ascultat. Şi, trecând prin multe chinuri şi apropiindu-se de cunună şi de răsplată, ca unul care urma să fie junghiat pentru Hristos, Sapriciu n-a primit să-i dea sfântului Nichifor iertare şi dezbrăcat fiind de ajutorul lui Dumnezeu, a zis călăilor: lăsaţi-mă, că voi aduce jertfă idolilor.”

Sfântul Mucenic Nichifor
Sfântul Mucenic Nichifor

Văzând acestea, Sfântul Nichifor s-a dat pe sine călăilor, l-a mărturisit pe față pe Hristos, apoi capul i-a fost tăiat din porunca tiranului, „luând îndată răsplata dragostei pe care se nevoia să o plinească pentru Dătătorul dragostei, Hristos.”

Sfinții Mucenici Marcel, Filagriu și Pangratiu, pomeniți pe 9 februarie

Potrivit sinaxarului calendarului ortodox, pe 9 februarie mai sunt pomeniți Sfinții Mucenici Marcel, episcopul Siciliei, Filagriu, episcopul Ciprului și Pangratiu, epicsopul Tavromeniei. „Aceşti sfinţi au fost câteşitrei ucenici ai sfântului apostol Petru. Şi încă de pe când umbla Hristos cu trupul pe pământ şi făcea minuni, Marcel auzind, s-a dus de la Antiohia la Ierusalim, împreună cu Pangratiu, ca să-L vadă. Pangratiu de atunci făcându-se cunoscut sfântului Petru, după înălţarea lui Hristos, i-a urmat lui Petru şi, fiind făcut de acesta episcop al Tavromeniei şi slujitor al lui Hristos, a fost omorât pe ascuns de eleni. Iar Marcel, fiind hirotonisit de asemenea episcop al Siciliei şi pe mulţi din necredincioşi întorcându-i către Domnul, s-a săvârşit din viaţă. Tot astfel şi Filagriu, ajungând arhiereu la Cipru, şi învăţând şi acolo în numele lui Hristos şi multe chinuri suferind pentru adevărata credinţă, s-a mutat către Domnul.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×