Calendar ortodox 8 februarie: Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat

Silviu Ghering    Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
07/02/2019, 20:54
Calendar ortodox 8 februarie: Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat GALERIE FOTO
În data de 8 februarie îl pomenim pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat

Potrivit calendarului ortodox, în data de 8 februarie îl pomenim pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat. Acesta a trăit pe vreme împăratului Liciniu, se trăgea după neam din Evhaita și locuia în Iracleea, lângă Marea Neagră. Mucenicul întrecea pe mulți cu podoaba sufletului, frumusețea trupului și cu puterea cuvintelor, așa că toți îl căutau să îi câștige prietenia.

De altfel, chiar și Liciniu s-a găsit multă vreme în legătură cu el, în pofida faptului că auzise și știa că este creștin și că defăimează pe idoli. Cândva, Liciniu a trimis pe câțiva bărbați din Nicomidia, ce erau de același rând cu Teodor, și le-a poruncit să aducă înaintea lui pe mucenic.

Calendar ortodox. În data de 8 februarie îl pomenim pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat

Când oamenii s-au întors și i-au spus că răspunsul fericitului Teodor a fost că se cădea mai degrabă ca el, împăratul, să se ducă acolo, cu cei mai mari dintre zeii lui, Liciniu a pornit înspre Iracleea. Sfântul Teodor a fost pregătit de vizita lui Liciniu, căci primea vedenii în vis de la Dumnezeu, așa că a pornit călare în întâmpinarea lui. Liniciu i-a întins mâna dreaptă, l-a întrebat de sănătate, a intrat în cetate, apoi s-a așezat într-un loc înalt și l-a îndemnat pe Teodor să aducă jertfă zeilor săi.

Calendar ortodox 8 februarie: Sfântul Mare Mucenit Teodor Stratilat
Acesta întrecea pe mulți cu frumusețea sufletului, trupului și puterea cuvintelor sale

„Iar sfântul, cerând lui Liciniu pe zeii cei mai de seamă, ca şi cum ar fi voit să-i cinstească mai întâi acasă, şi numai după aceasta să le aducă şi jertfe de obşte, împăratul dându-i voie, el a luat pe zeii cei de aur şi de argint, şi la miezul nopţii i-a sfărâmat, şi făcându-i pe toţi mici bucăţi, i-a împărţit celor săraci şi celor lipsiţi”.

Mucenicul întrecea pe mulți cu podoaba sufletului, trupului și puterea cuvintelor sale

„Şi când s-a făcut ziuă Maxenţiu Comentarisie a spus împăratului, că a văzut capul zeiţei celei mari, Artemida, în mâinile unui sărac. De aceea, din porunca lui Liciniu, sfântul a fost prins şi adus înaintea lui, unde a fost supus la nenumărate chinuri şi apoi a fost aruncat în temniţă cu picioarele în butuci, unde a petrecut acolo nemâncat şapte zile”.

Calendar ortodox 8 februarie: Sfântul Mare Mucenit Teodor Stratilat
Cândva, Liciniu a trimis pe câțiva bărbați din Nicomidia, ce erau de același rand cu Teodor, și l-a poruncit să aducă îanintea lui pe mucenic

„După aceea iarăşi a fost scos şi supus la şi mai grele chinuri în timp ce era pironit pe cruce, în văzul mulţimii din care mulţi luau parte la chinuirea sfântului, care răbda chinurile cu ajutorul lui Dumnezeu”, se arată în calendarortodox.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×