Calendar ortodox 7 februarie: Sfântul Prooroc înaintemergătorului Botezătorului Ioan

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
06/02/2019, 18:53
Calendar ortodox 7 februarie: Sfântul Prooroc înaintemergătorului Botezătorului Ioan GALERIE FOTO
Calendar ortodox, 7 februarie, se pomenește Sfântul Prooroc înaintemergătorul Botezătorului Ioan

Potrivit calendarului ortodox, în data de 7 februarie în pomenim pe Sfântul Prooroc înaintemergătorului Botezătorului Ioan. Acesta, cel mai mare dintre profeți, a fost glasul care striga în pustietate „găsiți calea Domnului”.

Timis de Dumnezeu în deșert să anunțe vestea cea mare a venirii lui Mesia și să pregătească calea lui Iisus, Ioan își împlinește misiunea botezând pe Iisus în apele Iordanului. Cu toate acestea, după venirea Harului și moartea lui ca martir, Ioan Botezătorul continua să fie pentru creștini.

Calendar ortodox, 7 februarie, Sfântul Prooroc înaintemergătorului Botezătorului Ioan

Acesta a fost un model de înfrânare, pocăință, curățenie de patimi prin asceză și rugăciune, inițiator al vieții monastice și a celei pustnice. De aceea, Ioana nu va înceta niciodată să fie cel care găsește calea care duce la Hristos. Tot în această zi s-a așezat și aducerea preacinstitei și sfintei sale mâini în cetatea împărătească a Constantinopolului.

Calendar ortodox 7 februarie: Sfântul Prooroc înaintemergătorului Botezătorului Ioan
Potrivit calendarului ortodox, în data de 7 februarie în pomenim pe Sfântul Proorc înaintemergătorului Botezătorului Ioan

Așadar, a doua zi după dumnezeiasca Arătare „am luat dintru început, de la Sfinţii Părinţi, să prăznuim Soborul sfinţitului Prooroc înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan, ca unul care a fost slujitor al tainei dumnezeiescului Botez al Domnului. Şi s-a aşezat şi acest praznic pe lângă celelalte praznice ale sale, pentru a nu trece sub tăcere nici una din faptele lui minunate.

Sfântul a fost glasul care strigaîn pustietate ”găsiți calea Domnului”

În această zi se mai prăznuieşte şi aducerea preacinstitei sale mâini la Constantinopol, care s-a întâmplat în următorul chip: Sfântul Evanghelist Luca, ajungând în cetatea Sevastiei, unde se spune că a fost îngropat trupul înaintemergătorului, şi luând de acolo mâna dreaptă a proorocului, a adus-o în cetatea lui, la Antiohia, unde prin ea s-au săvârşit multe minuni.

Una dintre aceste minuni este şi aceasta: Un balaur îşi avea cuibul în preajma cetăţii Antiohiei. Pe acest balaur, locuitorii păgâni de acolo îl socoteau a fi dumnezeu şi-l cinsteau cu jertfe, în toţi anii; iar Jertfa adusă lui, era un om. Balaurul târându-se afară din cuibul său, şi arătându-se înspăimântător la vedere, căsca gura mare, lua jertfă şi o sfâşia cu dinţii”, potrivit calendar-ortodox.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×