Conform calendarului ortodox, ziua Sfântului Ioan Botezătorul semnifică încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut și sub numele de ”Sfânt-Ioan”, ”Înaintemergătorul Domnului” ori ”Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”. Acesta este cunoscut și drept ultimul profet din Vechiul Testament, el făcând trecerea în cel Nou.
„Sfântul Ioan este ultimul şi cel mai de seamă prooroc al Vechiului Testament, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului Iisus Hristos. Sfâtul Ioan Botezătorul este o personalitate de excepţie, gata de jertfă, suflet nobil cu o ţinută morală vrednică de admiraţie, necruţător cu cei păcătoşi , chiar şi cu regele din acea vreme Irod Antipa, care trăia în desfrâu cu Irodiada, soţia fratelui său vitreg”, a precizat părintele Valentin Fotescu, de la Biserica Sfânta Vineri din Capitală.
4 tradiții de respectat de ziua Sfântului Ioan Botezătorul
Sărbătoare însă vine și cu tradiții de respectat, pe care mulți le dau mai departe, din neam în neam, pentru a nu fi uitate niciodată. În principiu, despre această zi se spune că cine nu este vesel azi, va fi trist tot timpul anului. Cât despre cei care doresc să ducă tradițiile mai departe, trebuie să știe că 4 dintre cele mai importante sunt:
- În ziua de Sfântul Ioan există obiceiul ”Iordănitul femeilor”. Acesta constă în organizarea unei petreceri a nevestelor. Astfel, femeile se adună la o gazdă, acolo unde fiecare aduce câte ceva de mâncat și băut, apoi se petrec până dimineață.
- Un al doilea obicei constă în formarea unui grup, din băieți tineri, ce au luat în ajunul Sfântului Ioan agheasmă de la Bobotează, care să stropească fiecare om care iese din biserică, urând oamenilor toate cele bune. Oamenii ”iordăniți” trebuie să răsplătească tinerii cu bani. De asemenea, aceștia trebuie să chefuiască, mai spre seară, cu urătorii lor.
- ”Udatul ionilor” este cea de-a treia tradiție importantă. Se udă un brad împodobit, iar cei care poartă numele Sfântului sunt udați pentru a fi purificați.
- ”Masa moașei”. Aceasta activitate se organizeează pentru moașa satului, unde vin toate femeile care au născut cu ajutorul ei.