Calendar ortodox 7 ianuarie: Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
06/01/2019, 15:49
Calendar ortodox 7 ianuarie: Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul
Azi se prăznuiește sfântul Ioan Botezătorul!

Potrivit calendarului creștin ortodox, azi, luni, 7 ianuarie, se prăznuiește Sfântului Prooroc înaintemergatorului Botezatorului Ioan. În ziua Botezului Domnului se face amintirea și sfântului Ioan Botezătorul, Întemeietorul Domnului. Acesta este ultimul profet din Vechiul Testament. Glasul lui a strigat în pustietate: „găsiţi calea Domnului”.

„Sfântul Ioan este ultimul şi cel mai de seamă prooroc al Vechiului Testament, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului Iisus Hristos. Sfâtul Ioan Botezătorul este o personalitate de excepţie, gata de jertfă, suflet nobil cu o ţinută morală vrednică de admiraţie, necruţător cu cei păcătoşi , chiar şi cu regele din acea vreme Irod Antipa, care trăia în desfrâu cu Irodiada, soţia fratelui său vitreg.”

Calendar ortodox 7 ianuarie: Ioan Botezătorul

Ioan Botezătorul a fost ultimul profet din Vechiul Testament, făcând intrarea în cel nou. Înger Pământesc, ocrotitorul copiilor, acesta a fost Ioan Botezătorul, cel care a luat cu el cuvântul Domnului și a lăsat profeții de valoare. De asemenea, credincioșii se pot ruga la el pentru belșug și sănătate printr-o rugăciune specială.

Sfântul Ioan Botezătorul
Sfântul Ioan Botezătorul

Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul

„O, Mergătorule înainte al Domnului și Botezătorule al lui Hristos, mari și multe sunt vredniciile date ție de la Dumnezeu, fiindca tu de proorocii cei vechi ai fost proorocit. Tu, dupa făgăduința și proorocie îngerească, te-ai și născut. Numele tău prin cuvantul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tau s-a pecetluit. Tu, din copilarie, în pustie ai viețuit și, ca o pasare a cerului, desăvârșit neagoniseala ai iubit, cu agurida și cu miere sălbatică te-ai hrănit.

Tu ai fost crinul cel cuvantator al văilor și al pustiilor, care în loc de podoaba hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit. Tu ai fost glasul care a strigat în pustie și calea Domnului o ai pregătit. Tu, cu duhul și cu puterea lui Ilie, în lume te-ai aratat si nelegiuirea lui Irod si a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu ești martorul cel preavestit al Preasfintei și de viața facatoarei Treimi. Tu pe Mantuitorul catre multimea popoarelor L-ai mărturisit și cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, Care ridică păcatele lumii. Tu, de către însuși Domnul, mai mult decât prooroc ai fost marturisit și după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. Amin!”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×