Calendar ortodox, 6 septembrie: pomenirea minunii Arhanghelului Mihail în Colose

Calendar ortodox, 6 septembrie: pomenirea minunii Arhanghelului Mihail în Colose
Arhanghelul Mihail a săvârșit numeroase minuni pentru credincioșii aflați în nevoie

Ziua de 6 septembrie este extrem de importantă pentru toți credincioșii, întrucât astăzi se săvârșește pomenirea minunii înfăptuite de Arhanghelul Mihail în Colose (Frigia). Tot în această zi sunt prăznuiți sfinții mucenici Eudoxie, Zinon, Romil şi Macarie.

Pomenirea minunii Arhanghelului Mihail în Colose

„Când a trecut prin Frigia ca să propovăduiască Evenghelia, Sfântul Apostol Ioan a prorocit o apropiată vizită providenţială a prinţului arhanghelilor, Mihail, în locul numit Heretopa. Şi într-adevăr, la puţin timp, în acel loc în mod minunat a izbucnit din pământ un izvor vindecător de toată boala. Unul din multii credincioşi care s-au perindat pe la acest izvor, a cărui fiică s-a vindecat prin această apa, a contruit pe acel loc, în semn de recunoştiinţa, o mica biserică închinată Arhanghelului Mihail.

Nouăzeci de ani mai târziu, în această biserică s-a aşezat, spre a practica asceza şi a servi la altar, un tânăr numit Arhip, originar din Hierapolis. Pentru zelul şi dragostea acestui tânăr atlet al lui Hristos, Dumnezeu i-a dat harul de a face minuni şi vindecări. Dar oarecare elini, aprinşi de zavistie din pricina minunilor preamărite ce se făceau în biserica Arhistrategului Mihail, au vrut să abată râul care curgea acolo aproape şi să-l pornească asupra Bisericii, că să înece şi Biserică şi să piardă şi pe Arhip. Dar dumnezeiescul Arhistrateg, însuşi arătându-se şi poruncind lui Arhip să se îmbărbăteze, a lovit cu un toiag piatră, şi făcând cale apei printr-însă, de atunci până în ziua de astăzi, se vede cum acolo este înghiţită apa şi se mistuieşte”, se arată în calendarul creștin-ortodox.

Arhanghelul Mihail
Arhanghelul Mihail

Prăznuirea sfinților mucenici  Eudoxie, Zinon, Romil şi Macarie

Pe 6 septembrie, credincioșii săvârșesc totodată pomenirea sfinților mucenici Eudoxie, Zinon, Romil şi Macarie. Conform calendarului ortodox, aceștia și-au dedicat întreaga viață propovăduirii cuvântului și credinței Domnului, în ciuda numeroaselor chinuri la care au fost supuși.

Acestui Sfânt Romil i s-a tăiat capul în zilele lui Traian, care a trimis la oarecare cetăţi în izgonire unsprezece mii de creştini, şi cu amară moarte i-au omorât. Iar în zilele lui Diocleţian, Eudoxie primind pe slujitorii care îl căutau, le-a spus că el este Eudoxie, şi aceia îl sfătuiau să fugă. Iar el uitând de femeie, de copii, de rude, de casă şi de celelalte, s-a dus înaintea domnitorului din Melitin, şi întâi scoţându-şi brâul de la sine, care era semn de dregătoria comitiei, l-a aruncat în obrazul domnitorului; şi împreună cu dânsul multimea ce sta împrejur, toată ceata lui, 1104 ostaşi, asemenea au făcut. După aceea pe dumnezeiescul Eudoxie l-au întins patru slujitori şi l-au bătut pe coaste, l-au schingiuit şi l-au condamnat a primi moarte prin sabie

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×