Calendar ortodox, 5 septembrie: pomenirea Sfântului Prinț Gleb şi a Sfântului Zaharia

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
04/09/2019, 14:28
Calendar ortodox, 5 septembrie: pomenirea Sfântului Prinț Gleb şi a Sfântului Zaharia
Sfântul Prinț Gleb. Sursa foto: ziarullumina.ro

Ziua de 5 septembrie este una extrem de importantă pentru toți credincioșii, întrucât astăzi se săvârșește pomenirea Sfântului Prinț Gleb. Botezat cu numele David, acesta a fost unul dintre primii martiri de origine rusă. După uciderea fratelui său, Sf. Boris, Svyatopolk Blestematul i-a trimis Prinţului Gleb un mesager mincinos care-i aducea informaţii false despre tatăl lor, Marele Prinţ Vladimir, cum că ar fi murit din cauza unei boli, încercând astfel să scape şi de ultimul pretendent la tronul din Kiev.

Calendar ortodox, 5 septembrie: pomenirea Sfântului Prinț Gleb

Fiind minţit, Prinţul Gleb s-a grăbit să ajungă la Kiev, însoţit de o mână de oameni. Fratele său mai înţelept, Yaroslav, ajungându-l din urmă la Smolensk, nu l-a putut opri pe acesta din drum, deoarece sfântul Gleb nu-şi putea imagina o astfel de crudă înşelăciune din partea fratelui său Svyatopolk. Nu departe de Smolensk, ucigaşii au urcat pe nava Sf. Gleb, care nu s-a opus, cerând doar să fie lăsat în viaţă pentru vârsta lui fragedă. Dar la ordinul criminalilor, bucătarul navei i-a tăiat gâtul lui Gleb îngropându-l lângă Smolensk, într-un loc pustiu, între două trunchiuri de copac, într-un sicriu modest din lemn. (+1015). În perioada 1019-1020 fratele său, Yaroslav i-a descoperit mormântul şi trupul neputrezit care a fost mutat la Vyshgorod lângă Kiev şi îngropat lângă sfântul prinţ Boris.

Mai târziu, moaştele fraţilor au fost mutate în 2 mai la Biserica Sf. Vasile cel Mare, săvârşindu-se multe minuni la raclele celor doi sfinţi „Purtători de Pătimiri”.Mitropolitul Ioan al Kievului a compus o slujbă pentru prinţii sfinţi fixând şi data prăznuirii lor în comun ziua de 24 iulie, începând din prima jumătate a sec. al XI-lea. Biserica Rusă i-a cinstit din vremuri străvechi pe aceşti doi sfinţi, care prin rugăciunile lor au ajutat locul lor de naştere, mai ales în perioadele de mari tulburări. Astfel, chiar înainte de Bătălia de la Neva din 1240, Pătimitorii Boris şi Gleb au apărut în vis unui soldat din armata prinţului Alexander Nevsky (23 noiembrie, 30 august şi 23 mai), ajutând ruşii în timpul luptei”, se arată în calendarul creștin ortodox.

Sfântul mucenic Atanasie. Sursa foto: ziarullumina.ro
Sfântul mucenic Atanasie. Sursa foto: ziarullumina.ro

Prăznuirea sfântului mucenic Atanasie

Tot pe 5 septembrie, credincioșii săvâeșesc prăznuirea sfântului mucenic Atanasie, egumenul Mănăstirii Sfântului Simeon Stilistul. Potrivit calendarului creștin-ortodox, acesta s-a născut în anul 1597, dintr-o familie de creștini bieloruși, dedicându-și întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului, în ciuda chinurilor la care a fost supus.

În tinereţe, Sf. Atanasie a fost dascăl în casele comercianţilor polonezi. În 1627 a acceptat tunderea sub egumenul Iosif de la Mănăstirea Sf. Duh din Vilensk. Sf. Atanasie a fost numit ieromonah în 1632 şi ales stareţ al Mănăstirii Duboisk de lângă Pinsk. Cu ajutorul şi binecuvântarea specială a Maicii Domnului, Sf. Atanasie a reuşit să reînvieze ortodoxia pe teritoriile limitrofe ale Rusiei vechi, care au fost luate de polonezi. Între anii 1638-1648 Sf. Atanasie a făcut ascultare ca egumen al Mănăstirii Bretsk-Simeonov, îndurând abuzuri nesfârşite din partea Uniaţilor şi fiind ilegal persecutat de autorităţile civile. A fost întemniţat de trei ori.

Sfântul a fost dus la Kiev în faţa unui tribunal religios ca să fie judecat dar a fost achitat şi s-a întors la mănăstirea sa. Timp de zece ani Atanasie a luptat împotriva oamenilor răuvoitori, pentru triumful netulburat al ortodoxiei, marturie fiind suferinţele sale.După mai multe încercări de a-i frânge spiritul de luptă pentru ortodoxie, în cele din urmă, după un alt proces care i s-a intentat, sfântul a fost condamnat la moarte prin execuţie, deoarece era împotriva Uniaţilor. Sf. Atanasie a murit ca martir în noaptea de 4/5 septembrie 1648, iar dezgroparea moaştelor s-a făcut în 20 iulie 1679”.

Pe 5 septembrie este pomenit și Sfântul Zaharia

Ziua de 5 septembrie marchează și prăznuirea Sfântului Zaharia, fost preot la Templul din Ierusalim. Acesta și soția sa, Elisabeta, și-au dorit cu mare ardoare să devină părinți, iar într-o zi, în timp ce se ruga în Sfântul Altar, Arhanghelul Gavriil i s-a arătat și i-a transmis că dorința sa va deveni realitate în curând.

Chiar dacă s-a îndoit o vreme de aceste vorbe, dată fiind vârsta înaintată pe care Sfântul și soția o aveau, în cele din urmă, spusele Arhanghelului Gavriil s-au adeverit, iar în viața lor și-a făcut apariția Sfântul Ioan Botezătorul. Zaharia a fost ucis la ordinul împăratului Irod, după ce acesta a vrut mai întâi să-i omoare copilul, crezând că este Hristos.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×