Calendar ortodox 5 februarie: Sfintele muceniţe Agata și Teodula

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
04/02/2019, 19:46
Calendar ortodox 5 februarie: Sfintele muceniţe Agata și Teodula GALERIE FOTO
Calendar ortodox 5 februarie: Sfintele muceniţe Agata și Teodula

În această zi de 5 februarie, în calendarul ortodox are loc pomenirea sfântelor muceniţe Agata și Teodula. Tot în această zi are loc pomenirea preacuviosului părintelui nostru Teodosie cel din Scopelon, dar și a preacuviosului părintelui nostru Polieuct, patriarhul Constantinopolului.

Conform calendarului creștin ortodox, Sfânta Agata era din cetatea Panormos din insula Sicilia. Ea strălucea, fiind de o frumusețe rară,  prin nevinovăţie şi prin podoabă sufletească, şi era foarte bogată. Ea a fost dată ighemonului Cvintian, care a îndrumat-o către femei necredincioase, ce se chema Afrodisia, ca să o întoarcă de la credinţa în Hristos. Agata nu a cedat, chiar dacă a fost chinuită și schingiuită. A fost aruncată în temniţă, şi-a dat sufletul lui Dumnezeu. Se zice că pe mormântul ei îngerul a adus o lespede pe care erau scrise aceste cuvinte: „Cuget cuvios, lucrând în libertate, cinste de la Dumnezeu şi patriei mântuire”.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Calendar ortodox 5 februarie: Sfintele muceniţe Agata și Teodula

Conform calendarului ortodox, pe 5 februarie are loc pomenierea sfintei muceniței Agata, dar și a muceniței Teodula. Aceasta din urmă a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian (305-311). Atunci în cetatea Azarvei (Asia Mică) conducea un bărbat cu numele Pelagiu, şi acesta a dezlănţui prigonit creştinii. Atunci, sfânta a stat înaintea judecăţii lui Pelagiu. Şi a mărturisit înaintea tuturor pe Hristos Dumnezeu adevărat. Ea a fost spânzurată de perii capului de un chiparos, şi cu nişte frigări de fier înroşite în foc i s-au străpuns sânii.

Sfânta muceniţă Agata

„Şi aflând ighemonul aceasta a îngenunchiat înaintea fericitei Teodula, rugând-o cu lacrimi să se roage Dumnezeului ei, ca să refacă iarăşi statuia cea zdrobită, şi să fie aşezată la locul unde se găsea; căci dacă se va face aceasta, el însuşi va veni la credinţa lui Hristos şi se va face creştin. Atunci sfânta, rugându-se lui Dumnezeu, îndată statuia cea sfărâmată, din dumnezeiască poruncă, întreagă s-a aşezat la locul ei; şi aflând-o pe aceasta trimisul împărătesc întreagă, întorcându-se a dus vestea împăratului, care a poruncit ighemonului prin scrisori să chinuiască pe sfânta Teodula cu multe feluri de chinuri şi la amară moarte să o dea.”, conform calendarului ortodox.

Tot în această zi, are loc  pomenirea preacuviosului părintelui nostru Teodosie cel din Scopelon

„Acesta era din neam din Antiohia, trăgându-se din părinţi străluciţi şi de seamă. Găsind el în muntele cel de lângă Cilicia un luminiş de pădure, şi-a făcut acolo o mică locuinţă, în care petrecea cu post, cu priveghere şi cu îngenunchieri la pământ, având îmbrăcăminte aspră. Nevoindu-se în felul acesta multă vreme a dobândit har şi îndrăzneală înaintea lui Dumnezeu şi scotea din piatră seacă apă.”, conform calendarului creștin ortodox.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×