Patriarhul Daniel: ”Bogăția nu e rea în sine, pentru că vine de la Dumnezeu”

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
21/11/2018, 15:44
Patriarhul Daniel: ”Bogăția nu e rea în sine, pentru că vine de la Dumnezeu”
Patriarhul Daniel a vorbit despre bogăția materială și despre cea spirituală

Patriarhul Daniel a vorbit, în prima duminică din postul Crăciunul, despre puterea lui Dumnezeu, dar și despre bogăție. În Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din reședința patriarhală, Patriarhul Daniel a precizat că în Scriptură ”bogăția și sărăcia nu sunt un scop în sine, ci ele pot fi prilej de apropiere sau de îndepărtare de Dumnezeu și de semeni”. În același timp, acesta a atras atenția că atitudinea spirituală a omului bogat, din textul citit, reprezintă un ”dar material primit din mărinimia lui Dumnezeu”, care devine din ce în ce mai tare o atitudine pătimașă din cauza lăcomiei acestuia.

Patriahul a completat cu faptul că natura omului descris mai sus nici nu îi miluiește pe săraci, nici nu îi mulțumește lui Dumnezeu, ci doar se gândește la siguranța sa financiară. ”El nici nu mulţumeşte lui Dumnezeu, nici nu miluieşte pe săraci, ci se gândeşte doar la sine, se asigură material, dar se însingurează spiritual. Sufletul bogatului nemulţumitor sau nerecunoscător şi nemilostiv a devenit întru totul trupesc, el nu mai este suflet duhovnicesc. Singura preocupare a sufletului este aceea de a se supune trupului lacom de a mânca, de a bea şi de a se veseli, în totală uitare de Dumnezeu şi de semeni”, a spus Patriarhul Daniel.

Patriarhul Daniel, despre bogăția materială și cea spirituală

patriarhul daniel a vorbit despre bogatie care, din punctul său de vedere, nu este rea, ci chiar e venita de la dumnezeu
Patriarhul Daniel în tinerețe

În același context, a prezentat și o altă formă de îmbogățire: cea spirituală, a sufletului ”cu daruri spirituale ale Duhului Sfânt, cultivate ca virtuţi sau rodiri ale sufletului: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia”, a adăugat acesta. În cele din urmă, Patriahul a completat cu faptul că există mulți oameni bogați material, însă săraci spiritual. ”Sunt o mulțime de oameni bogați material, dar extrem de săraci din punct de vedere spiritual”, a încheiat Patriarhul Daniel.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×