Calendar ortodox, 4 octombrie: pomenirea preacuviosului părinte Ierotei

Calendar ortodox, 4 octombrie: pomenirea preacuviosului părinte Ierotei
Sfântul Ierotei. Sursa foto: doxologia.ro

Ziua de 4 octombrie este foarte importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât  se săvârșește pomenirea preacuviosului părinte Ierotei. Potrivit calendarului creștin-ortodox, acesta a fost primul episcop al Atenei și a încercat mereu să-i îndrume pe păgâni în direcția cea bună, chiar dacă a fost nevoit să îndure numeroase chinuri din partea regimurilor barbare ale acelor vremuri.

Calendar ortodox pentru ziua de 4 octombrie

Acesta a fost, împreună cu Dionisie Areopagitul, unul din cei nouă sfetnici ce erau la Areopag. Deci fiind învăţat ale credinţei de către Sfântul Apostol Pavel, a fost hirotonit episcop al Atenei. Acesta a învăţat pe marele Dionisie credinţa în Hristos, şi a fost şi începător al cântărilor la Adormirea şi la îngroparea Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, în adunarea Sfinţilor Apostoli.

El era cu totul înstrăinat şi depărtat cu sufletul de cele pământeşti, şi arătat către toţi la care se vedea şi se auzea, că este cuprins de dumnezeire, şi de Dumnezeu lăudător. Deci, vieţuind, bine plăcut înaintea lui Dumnezeu şi veselind pe Dumnezeu cu faptele sale bune, către Domnul s-a mutat”, se arată în calendarul creștin-ortodox.

Sfântul mucenic Audact. Sursa foto: doxologia.ro
Sfântul mucenic Audact. Sursa foto: doxologia.ro

Pomenirea sfântului mucenic Audact

Tot pe 4 octombrie, credincioșii îl pomenesc pe sfântul mucenic Audact, care, împreună cu fiica sa, Calistena a trăit în perioada împăratului Maximin. Pentru că nu a vrut sa-și cedeze fetița de doar opt ani tiranului, acesta a fost aspru pedepsit, având parte de chinuri inimaginabile. Nu a renunțat, însă, niciodată la credința în Dumnezeu.

Acesta a fost din Efesul Asiei, care fiind duce peste alt duce, şi eparh al lui Maximin, întrecea pe ceilalţi cu bogăţia, şi cu înţelepciunea. Dar pentru că n-a vrut să-şi dea pe fiica sa împăratului, care era străin de credinţă, l-au dat în jaf de i-au prădat tot, şi izgonindu-l la Melitini, i-au tăiat capul. Iar Calistena, fiica-sa, şi-a tuns părul capului, şi îmbrăcându-se bărbăteşte s-a ascuns la Nicomidia. După opt ani, s-a dus la o femeie din Tracia, a cărei fiică era beteagă la ochi şi a tămăduit-o; şi pentru tămăduirea ce a făcut acelei fete, au vrut părinţii ei să o mărite după dânsul, să-l facă ginere, părându-li-se că este bărbat.

Deci silind-o spre aceasta, a spus cele despre sine; şi minunându-se, au lăudat pe Dumnezeu cu cuviinţă. Deci murind Maximin, a luat împărăţia Liciniu; atunci Callistena s-a înfăţişat la împărăteasa acestuia, care era creştină şi soră a marelui Constantin. Şi povestindu-i toate câte i s-au întâmplat, a luat-o lângă sine şi a făcut-o ca pe o maică a fiului său; şi aşa fericita Callistena, îşi întoarse înapoi toată averea tatălui sau, pe care o luase Maximin. Şi a adus sfintele moaşte ale tatălui său, din Mesopotamia în Asia şi făcând o biserică mucenicească în numele lui, a sfinţit-o şi apoi petrecându-şi viaţa apostolească, s-a mutat către Domnul”, se arată în calendar.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×