Calendar ortodox, 3 octombrie. Sfântul Dionisie Areopagitu, primul autor care a ierarhizat îngerii

Alexa Serdan    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
02/10/2019, 14:49
Calendar ortodox, 3 octombrie. Sfântul Dionisie Areopagitu, primul autor care a ierarhizat îngerii
Sfântul Dionisie Areopagitul este cinstit pe 3 octombrie. Sursa foto: calendarulortodox.ro

Biserica Ortodoxă îl cinstește joia aceasta, în data de 3 octombrie, pe Sfântul Dionisie Areopagitul. Dionisie s-a născut în Atena într-o familie de oameni necredincioși, dar de neam bun. Aici a studiat filosofie, iar imediat după încheierea studiilor a plecat în Egipt unde a continuat să învețe.

Calendar ortodox pentru data de 3 octombrie. Cine a fost Sfântul Dionisie Areopagitul

Mântuitorul era răstignit pe Cruce în perioada în care Sfântul Dionisie Areopagitul se afla la studii în Egipt. Dionisie a observat când cerul s-a întunecat în momentul morții lui Hristos și a rostit: „Sau Dumnezeu pătimește sau lumea această văzută se sfârșește”. Cuviosul Dionisie s-a întors în țara sa natală unde s-a întâlnit cu Pavel, iar vorbele pe care i le va rosti acesta îi vor ajunge direct la inimă, motiv care îl va determina să se convertească la creștinism. Ulterior, Dionisie a fost hirotonisit episcop.

Sfântul Dionisie și Apostolul Pavel au călătorit împreună prin lume și așa a ajuns să-i cunoască și pe ceilalți Apostoli ai lui Isus Hristos. În ziua în care a ajuns la Ierusalim ca să o cunoască pe Maica Domnului, Fecioara Maria era condusă pe ultimul drum. De aici Sfântul Dionisie a plecat la Roma și apoi în Galia. Drumurile sale au ajuns în cetatea Parisului unde a ridicat o Biserică și a convertit foarte mulți păgâni la creștinism.

Sfântul Dionisie Areopagitul este primul autor care a reușit să facă o ierarhie a cetelor îngerești. Așadar, pe prima treaptă, considerată cea mai înaltă, se află Tronurile, Heruvimii și Serafimii. Pe treapta a doua au fost așezați Stăpâniile, Domniile și Puterile, iar pe ultima treaptă stau Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii.

Calendar ortodox pentru ziua de joi, 3 octombrie
Sfântul Dionisie a fost primul autor care a ierarhizat cetele îngerești. Sursa foto: basilica.ro

Pe locul unde a murit Sfântul Dionisie s-a ridicat o Biserică

Sfântul Dionisie nu a renunțat la credința sa, iar ighemonul a poruncit să fie bătut. După ce a trecut prin chinuri groaznice și dureri neînchipuite ighemonul i-a tăiat capul cu sabia. Trupul lui Dionisie s-a ridicat și-a luat în mâini capul și i l-a dat unei credincioase care a privit fapta. Femeia le-a poruncit credincioșilor să ia sfântul trup al lui Dionie și să-l îngroape chiar acolo unde Sfântul i-a dat capul său Caluliei. În locul respectiv a fost ridicată o Biserică.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×