Calendarul ortodox îl prăznuiește marți, 2 octombrie, pe Sfântul Ciprian. Acesta a trăit în timpul împăratului Diocletian (284-305). A cunoscut atât întunericul Iadului, dar și Raiul. Sfântul Ciprian a fost vrăjitor, filosof și slujitor al zeului pagan Apolo din Antiohia Siriei.
Calendarul ortodox îl prăznuiește pe data de 2 octombrie pe Sfântul Ciprian
Ciprian a fost învățat de mic să facă vrăși. A învățat de la cei mai buni vrăjitori să intre în contact cu însuși Diavolul. Așa putea aduce calamități peste oameni, putea aduce ploaie cu tunete și fulgere, putea strica recolte întregi și chiar arunca boli peste oameni.
Pe ușa vrăjitorului Cirpian a intrat un tânăr păgân, Aglaid. Acesta s-a îndrăgostit de Iustina, o tânără foarte frumoasă, dar extrem de credincioasă. Aglaid a dorit să o ia de soție pe Iustina, însă aceasta l-a respins de fiecare dată. Văzând că nu poate să o cucerească pe tânără, Aglaid a mers și a cerut ajutorul vrăjitorului Ciprian.
Cirpian a trimis diavoli peste o creștină
Ciprian a trimis rând pe râni diavoli din ce în ce mai puternici la Iustina care să să aprindă în ea pofta trupească pentru Aglaid. Dar vrăjile lui Ciprian au rămas fără efect, căci ea le alunga cu rugăciune, post și semnul sfintei cruci. În urma acestor zădarnice eforturi, Ciprian a cunoscut înșelarea în care se afla și s-a botezat. El a fost hirotonit preot, iar mai târziu episcop în Cartagina. Sfântul Ciprian a murit ca martir pe 2 octombrie 304 împreuna cu Sfânta Iustina.
Pe Calea Victoriei, nr.12, între străzile Stavropoleos și Lipscani, se afla Biserica Sfântul Ciprian – Zlătari. În această biserică este prezentă mâna dreapta a sfântului Ciprian. Oamenii îl cinstesc pentru partea luminoasă a vieții sale: convertirea la creștinism, viața închinată slujirii lui Hristos și pentru cununa de martir pe care a primit-o în vremea când era episcop.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Sfântul Ciprian este cinstit ca cel care înlătură farmecele și vrăjile. Mâna dreaptă a Sfântului Ciprian, făcătoare de minuni, se află în partea stângă a altarului, într-o casetă de mici dimensiuni. Orice credincios se poate închina Sfintelor Moaște. În această zi, este bine să stropești cu apă sfințită casa și hainele, pentru a te feri de spiritele rele, farmece și blesteme.