Calendar ortodox, 30 octombrie: pomenirea sfântului mucenic Asterie

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
29/10/2019, 15:00
Calendar ortodox, 30 octombrie: pomenirea sfântului mucenic Asterie
Sfântul mucenic Asterie. Sursa foto: doxologia.ro

Ziua de 30 octombrie este una extrem de importantă pentru toți credincioșii, întrucât se săvârșește pomenirea sfântului mucenic Asterie, împreună cu Claudie, Neon și sora lor, Neonila. Potrivit calendarului creștin ortodox, aceștia s-au născut și au trăit pe vremea împăratului Dioclețian, dedicându-și întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului, în ciuda chinurilor groaznice la care au fost supuși. Totodată, chiar dacă proveneau dintr-o familie înstărită, după moartea părinților, au decis să împartă întreaga avere semenilor aflați în nevoie.

Calendar ortodox pentru ziua de 30 octombrie

La întâiul consulat al lui Dioclețian domnind în Cilicia, Lisie, erau aceșți sfinți creștini și frați buni, locuind împreuna și având avere destulă. Deci murind mama lor, aveau mama vitregă. După aceea murind și tatăl lor și silindu-se mastera să le oprească averea de la părinți, i-a pârât la guvernator că sunt creștini și dacă au stat tinerii înaintea guvernatorului la întrebare au răspuns: „Noi de nici un lucru, o, guvernatorule, nu băgăm seama, ci pentru credință noastră vom răbda ori ce rău ne va veni asupra. Iar ceea ce în locul maicii noastre nu bine s-a ales, ne-a pârât la ține, nu îndreptând legea voastră, ci silind că să ne oprească părintească moștenire, multă fiind”. Acestea auzindu-le guvernatorul, i s-a părut și această a fi după gândul lui pentru a lui îndreptare și îndată au întins la pământ pe Claudie de patru părți și porunci să-l bată cu toiege pe spate.

După aceea spânzurându-l cu degetele mâinilor, l-au ars la picioare cu jeratec și i-au zgâriat coastele cu bolduri, și iarăși frecându-l peste răni cu hârburi, l-au ars cu papură. Iar sfântul auzind totdeauna zicându-i, fă jertfă zeilor și ai să te izbăveșți, a răspuns: „Am zis odată că pentru credință lui Hristos Domnul meu, nici de moarte nu bag seama, ci fă ce-ti este voia. Și pogorându-l de pe lemn l-au băgat în temniță și l-au adus înaintea judecății pe Asterie, către care a zis Lisie: „Cum îți este numele?” Și tăcând sfântul, nevrând să răspundă, a poruncit de i-au zdrobit dinții și auzind sfântul pe crainic zicând: „Jertfește zeilor”, acesta a răspuns: „Ceea ce vrei să faci, guvernatorule, fă; că eu nu mă voi lepăda niciodată de Dumnezeul meu„, se arată în calendarul ortodox.

Sfântul Marcian. Sursa foto: doxologia.ro
Sfântul Marcian. Sursa foto: doxologia.ro

Pomenirea sfântului Marcian, episcopul Siracuzei

Tot pe 30 octombrie, credincioșii îl pomenesc pe sfântul Marcian, episcopul Siracuzei și ucenic al Sfântului Apostol Pavel. Potrivit calendarului creștin ortodox, acesta, dobândind tainele ortodoxiei, și-a sfătui supușii să urmeze calea Domnului, chiar dacă tiranii acelor vremuri îi pedepseau aspru pe cei care îndrăzneau să se convertească la creștinism.

Acesta hirotonit fiind de Apostolul Petru a fost trimis la Siracusele Siciliei, unde, surpând cu rugăciunea să capiștile idolilor și trăgând pe mulți spre adevăr și înfricoșându-i cu semne și cu minuni, i-a făcut fii luminii. Pentru care zavistuind iudeii și nesuferindu-i îndrăznirea sa l-au omorât cu moarte grabnică. Și așa a luat fericitul cununa luptei cea neveștejită”.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×