Calendar ortodox 3 ianuarie 2019: Pomenirea sfântului prooroc Maleahi

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
02/01/2019, 19:13
Calendar ortodox 3 ianuarie 2019: Pomenirea sfântului prooroc Maleahi GALERIE FOTO
Calendar ortodox 3 ianuarie 2019

Pe 3 ianuarie 2019 este pomenit sfântul prooroc Maleahi, care s-a născut în satul Sofes, din seminţia lui Levi. Conform Calendarului Ortodox, acesta a avut viaţa curată şi sfântă încă de tânăr, iar numele său tradus înseamnă „înger”.

Asta pentru că era frumos la chip şi pentru că toate proorocirile sale s-au adeverit: „Cei nevrednici auzeau numai glasul îngerului, iar cei vrednici vedeau şi chipul îngerului”.

Calendar ortodox 3 ianuarie 2019

„Maleahi este cel din urma prooroc din Legea Veche şi a proorocit cu 430 de ani înainte de venirea Mântuitorului, despre înaintemergătorul Domnului (Luca 1, 17), adică despre Sfântul Ioan Botezătorul. Murind, a fost îngropat în satul părinţilor săi.

După predanie, sfântul prooroc Maleahi era frumos la vedere, cu faţa rotundă, cu părul creţ de părea că este tuns, cu capul lunguieţ iar numele lui se tâlcuieşte ‘îngerul Domnului'”, se mai arată pe Calendar ortodox.

Sfântul prooroc Maleahi
Sfântul prooroc Maleahi

Tot pe 3 ianuarie mai este pomenit şi sfântul mucenic Gordie, cuviosul părintele nostru Petru Stegarul, ale cărui moaşte au fost aşezate în biserica sfântului Zaharia din Atroa. Pe aceeaşi dată mai au loc şi pomenirile sfinţilor mucenici: o maică împreună cu cei doi fii ai ei, care în foc s-au săvârşit şi pomenirea sfintei cuvioase Genoveva, ocrotitoarea Parisului (sec. V).

Mucenicul Gordie, unul dintre cei care sunt prăznuiţi astăzi, a trăit în Cezareea Capadociei pe vremea împăratului păgân Liciniu (308-324), şi a fost crescut în credinţa creştină: „Începând Liciniu prigoana aspră împotriva creştinilor, sutaşul Gordie s-a scârbit de slujba lui, a aruncat brâul ostăşesc, a părăsit toate înlesnirile vieţii din lume şi s-a dus în pustiu să locuiască mai bine cu fiarele decât cu închinătorii la idoli. Şi întărindu-se cu duhul în pustiu, ca şi altădată proorocul Ilie, a luat îndrăzneală să iasă iar în lume, să lupte împotriva rătăcirii.

Şi aşa, când se ţineau în Cezareea alergări de cai în cinstea lui Marte, Gordie s-a arătat în mijlocul hipodromului, mărturisind pe Hristos, spre bucuria creştinilor şi spre turbarea păgânilor. Pe loc a fost adus înaintea eparhului, unde a mărturisit cu tărie credinţa creştină şi liniştit şi-a întins gâtul să fie tăiat de sabie. Pe acest sfânt mucenic Gordie l-a cinstit cu frumos cuvânt de laudă sfântul Vasile cel Mare”, se arată în Calendar.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×