Calendar ortodox, 29 septembrie: pomenirea preacuviosului părinte Chiriac Sihastrul

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
28/09/2019, 13:51
Calendar ortodox, 29 septembrie: pomenirea preacuviosului părinte Chiriac Sihastrul
Părintele Chiriac Sihastrul. Sursa foto; doxologia.ro

Ziua de 29 septembrie este extrem de importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât astăzi se săvârșește pomenirea preacuviosului părinte Chiriac Sihastrul. Potrivit calendarului creștin-ortodox, acesta s-a născut în anul 448, pe vremea împăratului Teodosie cel Mic, în cetatea Corintului și a moștenit harul duhovnicesc de la tatăl său, care era preot în localitatea de baștină.

Pomenirea preacuviosului părinte Chiriac Sihastrul

Acest Sfânt Chiriac s-a născut la anul 448, în vremea împăratului Teodosie cel Mic, în cetatea Corintului. Tatăl lui se chema Ioan, fiind preot al bisericii din Corint și mama lui Evdochia. Era nepot al lui Petru episcopul, citeț fiind la aceeași biserică. Împlinind optsprezece ani, s-a dus la Ierusalim și a fost făcut călugăr de marele Eftimie.

Și arătând multă nevoință și mustrând pe cei ce urmau greșelilor lui Origen, și cu lucrarea lui Hristos facând multe minuni și ajungând la adânci bătrâneti, a trecut din viață. Era blând și bun primitor, spunând mai înainte cele ce aveau să fie din dumnezeiască descoperire. Era mare la trup, cu cuviință și cu dar, păzind toate părțile trupului întregi, neschimonosindu-se cu nimic din pricina batrânetii. A fost și egumen câtiva ani la Lavra Sfântului Hariton”, se arată în calendarul creștin-ortodox.

Sfânta muceniță Gudelia. Sursa foto: doxologia.ro
Sfânta muceniță Gudelia. Sursa foto: doxologia.ro

Sfânta muceniță Gudelia

Tot pe 29 septembrie, credincioșii din întreaga țară săvârșesc pomenirea sfintei mucenițe Gudelia, care, fiind de origine persană, a renunțat la religia sa, îmbrățișând ortodoxia, în ciuda chinurilor groaznice pe care le-a îndurat în momentul în care a fost prinsă de împăratul Savorie.

Această sfântă fiind creștină, și întorcând pe mulți din perși la credința creștinilor, a fost prinsă de Savorie, împăratul perșilor. Dar, nevrând să aducă jertfă focului, a băgat-o în temniță, mulți ani chinuindu-se de foame. După aceea scotând-o din temniță, și nevrând să se lepede de Hristos, întâi i-au despuiat capul de piele, apoi țintuind-o cu piroane la stâlp foarte tare, și-a dat sfântul sau suflet Domnului”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×