Calendar ortodox 28 septembrie. Este prăznuit Sfântul Cuvios Hariton

Daniel Scripcaru   
în Stiri mondene
27/09/2019, 20:04
Calendar ortodox 28 septembrie. Este prăznuit Sfântul Cuvios Hariton GALERIE FOTO
Calendar ortodox 28 septembrie. Sursa foto: pemptousia.ro

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe data de 28 septembrie pe Sfântul Cuvios Hariton. Acesta a trăit în cetatea Iconiu, în timpul împăratului Aurelian (270-275). Pentru că a mărturisit că este creștin, a fost luat pe sus și dus la judecata păgânilor.

Calendarul ortodox prăznuiește pe 28 septembrie pe Sfântul Cuvios Hariton

„Pentru ce nu te închini zeilor celor cu nume mare, cărora împăratul şi toţi supuşii îşi smeresc capetele lor?” Răspuns-a Hariton: „Toţi idolii păgânilor sunt diavoli, care, oarecând, pentru mândria lor, au fost surpaţi din cer în iadul cel mai de jos, căci voiau să se asemene cu Dumnezeul cel prea înalt.

Iar acum de către oamenii cei fără de minte şi înşelaţi caută să-i cinstească precum pe dumnezei. Însă şi ei, şi cei ce li se închină lor, vor pieri curînd, şi ca şi fumul stingându-se se vor pierde, pentru aceea nu mă voi închina lor. Căci eu am pe adevăratul Dumnezeu, Căruia îi slujesc şi mă închin, Care este ziditor tuturor, Mântuitor al lumii Care trăieşte în veci”.

Calendar ortodox 28 septembrie
Calendar ortodox 28 septembrie. Sursa foto: libertateapentrufemei.ro

Hariton a fost bătut pentru că și-a mărturisit credința

Hariton a fost supus la multe chinuri. A fost torturat și bătut, până când trupul său s-a făcut tot numai o rană. A fost eliberat din temniță după moartea împăratului Aurelian.

După ce a fost eliberat din temniță, în timp ce se îndrepta spre Ierusalim, Hariton a fost prins de niște tâlhari. Din Sinaxar aflăm că un șarpe veninos a intrat în vasul cu vin din care beau tâlharii și le-a adus moartea acestora. Sfântul Hariton a făcut o biserică din peștera tâlharilor și cu aurul găsit la aceștia a ridicat o mănăstire. A trecut la cele veșnice la adânci bătrâneți.

Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfântului Proroc Baruh;
– Sfântului Sfintitului Mucenic Marcu, pastorul;
– Sfinților Mucenici si frati Alexandru, Afiu si Zosima;
– Sfântului Mucenic Pimen;
– Sfinților Mucenici Nicon, Neon si Eliodor;
– Sfinților Mucenici Calinic si Eustatie Romeul;
– Sfântului Mucenic Alexandru.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×