Calendarul ortodox prăznuiește pe data de 27 septembrie pe Sfântul Antim Ivireanul, sărbătoare marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox. Acesta s-a născut în anul 1650 și a fost de neam georgian. A învățat caligrafia, pictura, sculptura și limbile greacă, arabă și turcă. Acesta a fost adus î Țara Românească în jurul anului 1690 de domnitorul Constantin Brancoveanu.
Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 27 septembrie pe Sfântul Antim Ivireanul, care a vorbit ca mai frumoasă limbă română
A condus tipografia din București în 1691, iar în anul 1696 este numit egumen al Mănăstirii Snagov, unde pune în funcțiune o nouă tipografie. În anul 1705 este ales episcop al Râmnicului, iar în 1708 devine mitropolit al Țării Românești.
A tipărit 30 de carți în limba greacă, 22 în română, una în slavonă, 6 slavo-romane, 2 greco – arabe, una greco-romana și una greco-slavo-romana, în total 63 de cărți. Ele au fost tipărite la București, Snagov, Râmnic și Târgoviște. A fost considerat cărturarul care a vorbit cea mai frumoasă limbă română dintre cărturarii epocii sale.
Sfântul Antim Ivireanul a fost ucis și aruncat în râul Tungia
Acuzat ca ar fi avut legaturi cu austriecii și că ar fi uneltit împotriva lui Nicolae Mavrocordat și a turcilor, a fost arestat, iar patriarhul ecumenic l-a caterisit și a fost condamnat la exil în Muntele Sinai. Turcii care îl duceau spre locul exilului l-au ucis însă pe drum, iar trupul său a fost aruncat în râul Tungia, lângă Adrianopol. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinților pe 21 iunie 1992.
Rugăciune către Maica Domnului a Sfântului Antim Ivireanul
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
”Stăpână de Dumnezeu Născătoare, împărăteasa cerului și a pământului, cinstea și slava creștinilor, ceea ce ești mai înaltă decât cerurile și mai curată decât soarele, Fecioară prealăudată, nădejdea celor păcătoși și liniștea celor loviți de valurile vieții, caută asupra poporului tău, vezi moștenirea ta, nu ne lăsa pe noi, păcătoșii, ci ne păzește și ne scapă de vicleșugurile diavolului, că ne-au împresurat întristările, nevoile și răutățile. Dă-ne mână de ajutor, Fecioară, că pierim. Îndură-te de noi, că pe tine te avem ajutătoare și la tine nădăjduim să-L îmblânzești pe Fiul tău cu rugăciunile tale preaputernice și nebiruite, ca să-Și întoarcă spre noi mila Sa cea bogată. Și pe toți să ne învrednicească a ne păstra viața cinstită și fără de prihană, pentru ca noi cu o gură și cu o inimă pe El pururea să-L mărim, iar ție să-ți zicem: „Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine! Amin”.
Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfinților Mucenici Calistrat și Epiharia;
– Sfinților Apostoli Marcu, Aristarh și Zinon;
– Sfântului Cuvios Ignatie;
– Sfinților Mucenici Filimon, episcopul, Fortunian;
– Sfintei Mucenițe Gaiani și a 15 mucenici.