Calendar ortodox, 26 septembrie: pomenirea sfântului apostol Ioan Teologul

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
25/09/2019, 14:03
Calendar ortodox, 26 septembrie: pomenirea sfântului apostol Ioan Teologul
Pe 26 septembrie, este prăznuit sfântul apostol Ioan Teologul. Sursa foto: doxologia.ro

Ziua de 26 septembrie este una extrem de importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât se săvârșește prăznuirea sfântului și slăvitului apostol și evanghelist Ioan Teologul. Potrivit calendarului creștin-ortodox, acesta s-a născut într-o familie de oameni cu frica lui Dumnezeu, fiind fiul lui Zevedei și al soției sale, Salomi. La rândul său, și-a dedicat întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului, chiar dacă împărații acelor vremuri interziceau orice formă de credință.

Calendar ortodox pentru ziua de 26 septembrie

Pentru că și la vânzare a fost cu Dânsul, și la răstignire, când a luat și pe Născătoarea de Dumnezeu în casă să, slujind-o pâna la adormirea ei. Iar după adormire aruncând sorți Sfințîi Apostoli unde era să meargă fiecare dintr-însii și să propovăduiască, a căzut lui Ioan soarta că să meargă în Asia. Se mâhnea de această că cunoștea mai înainte că o să aibă nevoie de călătorie pe mare, ceea ce și spuse mai înainte ucenicului sau Prohor. Umblând patruzeci de zile și patruzeci de nopți pe mare, purtat de puterea valurilor, căci se mâhnise pentru sorți; și (fiindcă n-a nădăjduit la puterea lui Dumnezeu cea nebiruită) pentru această s-a îngaduit de la Dumnezeu că să cadă în ispita, că prin acea ispita să i se ierte greșeală să cea omenească.

Și s-a dat într-o parte de loc al Asiei, ce se cheamă Marmareonda și acolo a aflat pe Prohor căzut și el în primejdie. Căci fiind disprețuit de oamenii ce erau acolo, și parându-li-se că este vrăjitor, și că Ioan ar fi furat galbeni din corabie și a fugit. Scapând cu nevoie a sosit la locul ce s-a zis mai sus. Mergând la Efes i-a aflat pe ei o femeie anume Română vestită în răutate pâna și la Roma. Această plătindu-le i-a silit să slujească la baie. Apostolii neștiind meșteșugul băii, ea îi necăjea atât de rău că i-a făcut pe amândoi că pe niște robi. Ioan era rânduit să facă foc, să încalzeasca baia, iar Prohor să pornească apă la baie în tot timpul. De trei ori într-un an un drac cumplit sugruma înauntru câte un tânar și câte o tânără, pentru că atunci când se zidise baia a pus un tânăr și o tânără la temelie, și din această pricina începuse a face moarte”, se arată în calendarul creștin-ortodox.

Sfântul apostol Ioan Teleologul. Sursa foto: doxologia.ro
Sfântul apostol Ioan Teleologul. Sursa foto: doxologia.ro

Prăznuirea sfântului apostol Ioan Teologul

Chiar dacă a fost nevoit să îndure chinuri groaznice, sfântul apostol și evanghelist Ioan Teologul nu s-a lepădat niciodată de credința sa, ba chiar a propovăduit cuvântul Domnului, încercând să-i readucă pe cei păgâni în direcția bună.

Mergând demonul la casă lui Miron, a stat în locul unde se află Ioan, care simțind pe demon, i-a poruncit să nu se mai mute de acolo, ci să stea până va spune pricina pentru care a venit. Iar duhul a zis: „Preoții lui Apolon au venit la Chinops, și au vorbit multe lucruri rele despre ține, și-l chemau să vină în oraș să-ți rânduiască moarte; iar el s-a apărat zicând: „Nu vreau să mă ostenesc să merg în cetate pentru un om mic și ticăit, ci vă întoarceti înapoi, că mâine voi trimite un duh și voi lua sufletul lui și-l va aduce la mine, și-l voi da la judecată”. Iar Ioan zise: „Ai mai fost trimis vreodată și ai mai luat suflet de om să i-l duci?” Și zise duhul: „Am fost trimis de am omorât, dar suflet n-am luat”. Atunci Ioan zise: „Pentru ce-l ascultăți?” Și zise duhul: „Toată puterea satanei locuiește acolo și s-a tocmit cu toți cei mai mari și noi cu dânsul, și ne asculta Chinops pe noi, și-l ascultăm și noi pe el”, se arată în calendarul creștin-ortodox.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×