Calendar ortodox, 24 septembrie: pomenirea cuviosului părinte Coprie

Bogdan Solomon    Catalin Nae   
în Stiri de ultima ora
23/09/2019, 17:00
Calendar ortodox, 24 septembrie: pomenirea cuviosului părinte Coprie
Calendar ortodox pentru ziua de 24 septembrie. Sursa foto: a1.ro

24 septembrie este o zi extrem de importantă pentru toți credincioșii, întrucât astăzi se săvârșește pomenirea cuviosului părinte Coprie. Potrivit calendarului creștin-ortodox, acesta s-a născut chiar lângă Mănăstirea Sfântului Teodosie Chinoviarhul, dedicându-și întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului, în ciuda nenumăratelor chinuri pe care a fost nevoit să le îndure.

Calendar ortodox pentru ziua de 24 septembrie

Acest sfânt părinte s-a născut în gunoi lânga Mânastirea Sfântului Marelui Teodosie Chinoviarhul, dintr-o femeie urmărită de agareni, cu alți mulți creștini care fugeau către Sfântul Teodosie că să scape. După ce s-au dus pagâni, potoliți de dumnezeiescul dar ce locuia în Sfântul Teodosie, au aflat călugării pe copilul ce se născuse în gunoi. Din porunca marelui Teodosie l-au luat și l-au numit Coprie (adică gunoi) și a fost hrănit cu laptele unei capre, care păștea în câmp împreuna cu celelalte.

Iar când știa vremea că trebuie să sugă copilul, se pogora singură din munte de-l alăpta și iar se întorcea la turmă. Dacă s-a făcut mare, copilul era foarte drag marelui Teodosie, și s-a învrednicit de Duhul Sfânt. Căci păzind curăția sufletului a ajuns de i se supuneau fiarele sălbatice. Așa, într-una din zile, aflând un urs în grădina mâncând laptucile, l-a luat de urechi și l-a scos afară. Și poruncindu-i, cu ruga marelui (Teodosie), n-a mai cutezat ursul altădată să mai între în grădina. Și în munte suindu-se cu un măgar la lemne, și aducând lemnele iarăși a venit un urs, și a apucat măgarul să-l vatame”, se arată în calendarul creștin-ortodox.

Părintele Siluan Athonitul este prăznuit pe 24 septembrie
Părintele Siluan Athonitul este prăznuit pe 24 septembrie

Pomenirea părintelui Siluan Athonitul

Tot pe 24 septembrie, credincioșii din întreaga țară săvârșesc pomenirea părintelui Siluan Athonitul. Acesta s-a născut 1866, iar la vârsta de 27 de ani a ales să-și dedice viața slujirii lui Dumnezeu, ajungând astfel la Muntele Athos.

Acest Siluan, cetățean al Ierusalimului cel ceresc, s-a ivit din părinți cucernici de pe pamântul Rusiei în satul numit Sovsk, tinând de Mitropolia Tambovului. S-a născut în anul al 1866-lea de la nașterea dupre trup a Cuvântului lui Dumnezeu, și din tinerețe a fost chemat la pocăînță de Însasi prealaudata Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioara Maria.

Ajungând cu vârsta la al 27-lea an, a părăsit grijile lumii și întarindu-se la drum cu rugăciunile celui între sfinți Părintele Ioan din Kronstadt, a ajuns în Grecia, la vestitul Munte Athos, luând asupra-și jugul cel monahicesc în Mânastirea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Dăruindu-se din tot sufletul lui Dumnezeu, în puțînă vreme nu numai a primit rugăciunea cea neîncetata în dar de la Preasfânta de Dumnezeu Născătoare, dar și negraitei dumnezeiești arătări în slavă a Domnului nostru Iisus Hristos s-a învrednicit, în cinstită biserica a Sfântului Prooroc Ilie care se află în moară zisei mânastiri”, se arată în calendarul ortodox.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×