Rețeta zilei de azi recomandată de FANATIK este cea de sarmale grecești a la Muntele Athos. Călugării de la Muntele Athos sunt recunoscuți nu doar pentru pildele lor creștine, ci și pentru felurile de mâncare pe care aceștia le prepară, multe dintre ele ajungând să facă parte din meniurile restaurantelor din Grecia și din România. Din acele preparate fac parte și sarmalele.
Ingrediente pentru rețeta de sarmale grecești:
- una sau două căpățâni de varză murată;
- 500 de grame de ciuperci proaspete;
- 200 de grame de orez;
- o țelină mică;
- 2 cepe mari și 2 morcovi;
- 200 de mililitri de pastă de roșii sau roșii fierte;
- 50 de mililitri de ulei de floarea soarelui;
- foi de dafin, în funcție de gust;
- mărar, sare și piper după preferințe.
Modul de preparare
Primul lucru pe care trebuie să îl faci înainte de toate este să desprinzi frunzele de pe căpățâna de varză murată. Scoate cu mare atenție nervurile de pe frunze și alege-le pe cele mai potrivite pentru a le umple cu ingredientele enumerate mai sus. Pune varza la opărit într-o oală mare timp de aproximativ 2 minute.
Acum trecem la partea cea mai interesantă. Trece morcovii printr-o răzătoare, la fel și ceapa și țelina. Dacă vrei să ai compoziția mai moale, poți folosi și robotul de bucătărie pentru a obține o pastă omogenă. Călugării de la Muntele Athos folosesc răzătoarea, căci sarmalele sunt mai delicioase dacă simți gustul fiecărei legume din compoziție. Dar, fiecare cu gusturile sale!
Ciupercile trebuie șterse bine de impurități, iar apoi îndepărtate codițele! Se amestecă ciupercile cu restul legumelor în timp ce sunt puse în tigaie la călit. Nu mai mult de 3-4 minute, la foc mediu. Amestecă apoi aceste ingrediente cu mărarul tocat mărunt. Separat, în tot acest timp, poți să speli orezul, iar apoi să îl amesteci cu restul legumelor.
Călugării de la Muntele Athos folosesc foi de viță, însă nu e nicio problemă dacă mergi pe ideea acestei rețete cu varză murată. Umple foile de varză murată cu amestecul de orez cu legume și apoi pune sarmalele la fiert. Adaugă sosul de roșii în oala în care pui sarmalele la fiert. Acestea se pot consuma atât calde cât și reci, la final. Un gust aparte le dă smântâna.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet