Calendar ortodox, 29 martie: sfinții mucenici Marcu, Chiril și mulți alții împreună cu ei

Alexandra Chivu   
în Stiri mondene
28/03/2019, 19:07
Calendar ortodox, 29 martie: sfinții mucenici Marcu, Chiril și mulți alții împreună cu ei GALERIE FOTO
Calendar ortodox, 29 martie: sfinții mucenici Marcu, Chiril și mulți alții împreună cu ei

În data de 29 a lunii martie, potrivit calendarului ortodox, îi pomenim pe sfinții mucenici Marcu, episcopul Aretuselor, diaconul Chiril și mulți alții împreună cu ei. Sfântul Marcu a trăit pe vremea împăratului Constantin cel Mare.

Calendar ortodox, 29 martie: sfinții mucenici Marcu, episcopul Aretuselor, și diaconul Chiril

Acesta, plin fiind de râvnă dumnezeiască, a dărâmat la pământ multe temple ale idolilor și a zidit multe biserici. După Constantin cel Mare, a venit în fruntea împărăției Iulian Apostatul, iar credința în idoli a fost ridicată la mare cinste din nou și au avut de suferit mulți, care luaseră parte parte la dărâmarea templelor idolești. Inițial, sfântul Marcu s-a ascuns de cei care îl căutau, însă, înțelegând că unii dintre credincioși erau trași la răspundere pentru el, a venit și s-a predat lor.

Ticăloșii păgâni l-au luat, l-au dezbrăcat și după ce i-au acoperit trupul de răni, l-au aruncat în câteva locuri pline de murdărie. După acest episod l-au scos și dat pe mâna unor slugi, pentru a-l înțepa cu andrele. Ulterior, i-au acoperit corpul cu saramură și cu miere, apoi l-au ridicat în aer cu niște frânghii, în mijlocul verii, pentru ca soarele să-l ardă de viu și pentru a fi hrana viespilor și albinelor.

Calendar ortodox, 29 martie: sfinții mucenici Marcu, Chiril și mulți alții împreună cu ei
În 29 martie îi pomenim pe sfinții mucenici Marcu, episcopul Aretuselor, diaconul Chiril și mulți alții împreună cu ei

Sfântul Marcu a fost acoperit cu saramură și miere, apoi ridicat în aer, în toiul verii, și dat hrană viespilor și albinelor

În tot timpul cât a pătimit acestea însă, acest minunat bărbat a răbdat cu tărie, nu numai din pricina evlavie lui, ci şi pentru ca să nu se mai dea chinuitorilor lui şi alţi bani pentru zidirea din nou a templelor idoleşti dărâmate.

Biruind cu gândul său, a biruit şi cu fapta. Căci, văzându-l toţi că suferă chinurile cu bărbăţie şi cu putere, păgânii din jur în cele din urmă s-au schimbat şi au învăţat prin pocăinţă credinţa cea adevărată”, se arată în calendar-ortodox.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×