Calendar ortodox 29 ianuarie: pomenirea aducerii moaştelor sfântului sfinţitului mucenic Ignatie

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
28/01/2019, 16:57
Calendar ortodox 29 ianuarie: pomenirea aducerii moaştelor sfântului sfinţitului mucenic Ignatie GALERIE FOTO
Calendar ortodox 29 ianuarie: pomenirea aducerii moaştelor sfântului sfinţitului mucenic Ignatie

Pe 29 ianuarie în calendarul creștin ortodox are loc pomenirea aducerii moaştelor sfântului sfinţitului mucenic Ignatie, purtătorul de Dumnezeu (Teoforul). Mucenicul Ignatie a fost al doilea episcop al Antiohiei și alături de Policarp a fost ucenic al Evanghelistului Ioan, cuvântătorul de Dumnezeu. El a fost pedepsit de împăratul Traian care a pus fiarele să-l sfâșie la Roma.

Sfântul mucenic Ignatie a murit răpus de fiare, dar „câţiva creştini au adunat cinstitele şi sfinţitele rămăşite căzute din gura leilor şi le-au adus de la Roma la Antiohia, dându-le fraţilor, ca un dar dorit. Aceştia au aşezat cu toată cinstea aceste sfinte moaşte în pământ.”, conform calendarului creștin ortodox.  Biserica prăznuieşte în această zi de 29 ianuarie cu bucurie sărbătoarea Aducerii moaştelor sfântului Ignatie Teoforul.

Calendar ortodox 29 ianuarie: pomenirea lui Silvan episcopul, Luca diaconul şi Mochie citeţul

Tot în această zi, pe lângă pomenirea aducerii moaştelor sfântului sfinţitului mucenic Ignatie, creștinii ortodocși pomensc și pe sfinţii mucenici Silvan episcopul, Luca diaconul şi Mochie citeţul. Tot azo are loc pomenirea sfinţilor şapte mucenici, care s-au săvârşit în Samosata: Filotei, Iperehie, Aviv, Iulian, Romano, Iacob şi Parigorie. Aceștia din urmă au avut parte de un sfârșit în chinuri. „Fiind ostaşi ai lui Hristos şi înfruntând rătăcirea idolească, li s-au zdrobit braţele şi coapsele cu toiege groase. După aceea li s-au sfâşiat trupurile şi li s-au pus lanţuri grele de grumaji şi au fost băgaţi în temniţă. În urmă au fost scoşi de acolo şi spânzuraţi, pironindu-li-se capetele cu piroane de fier. În felul acesta şi-au dat sufletele lui Dumnezeu.”, conform calendarului creștin ortodox.

Câţiva creştini au adunat cinstitele şi sfinţitele rămăşite ale mucenicului Ignatie căzute din gura leilor

Tot în această zi, pomenirea sfinţilor mucenici Sarvil şi Vevea sora lui, care au pătimit în Edesa.

Aceşti sfinţi mucenici au trăit în zilele împăratului Traian. Sfântul Sarvil era slujitor al demonilor celor înşelători şi jertfitor al necuratelor lor jertfe. La un praznic al demonilor, Sarvil a fost înfruntat şi dojenit de episcopul Varsemeu, ca unul ce se făcuse pricină a pierzării multora. Atunci Sarvil a fost atins de harul lui Dumnezeu şi înduplecându-se la cuvintele episcopului a venit la credinţa în Hristos, împreună cu sora lui Vevea, şi au fost botezaţi de episcopul Varsemen. „Pentru aceasta, Sarvil a fost adus ighemonului Lisias şi a fost supus la felurite chinuri. În cele din urmă a primit cununa muceniciei astfel: a fost pus la teasc şi strâns cu vârteje, a fost fierăstruit şi i s-a tăiat capul. Tot aşa a pătimit şi sora lui, din porunca ighemonului.”

Tot în această zi, pomenirea sfântului sfinţitului mucenic Varsemeu, episcopul Edesei

Acest sfânt mucenic, a fost pricinuitorul mântuirii lui Sarvil, pe care l-a botezat. El a fost pârât ighemonului Lisias care l-a bătut rău, pentru că a mărturisit credinţa în Hristos. Dar venind scrisori împărăteşti ca să se înceteze cu prigoana creştinilor a fost scos din închisoare şi venind la biserica lui, a mulţumit lui Dumnezeu, şi apoi s-a săvârşit în pace.

Tot în această zi, pomenirea cuviosului nostru părinte Afraat, ppomenirea cuviosului nostru părinte Achepsima, dar și pomenirea sfântului noului mucenic Dimitrie Hiotul, care a pătimit la anul 1802.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×